Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Κανένα δεν πείθουν τα Αραβικά κράτη του Κόλπου. Τώρα ανακάλυψαν ότι το Κατάρ έδινε λεφτά στο ISIS; Πρόκειται για ένα μεγαλοποιημένο παραμύθι.

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε προηγούμενο άρθρο εδώ σας μίλησα για το "πώς είναι δυνατόν να προκύψει το Σουνιτικό Κουρδιστάν" και τί στόχους εξυπηρετεί. Αυτό παραμένει σε ισχύ.

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή.

Τό ένα είναι Σουνιτικό (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ κλπ) με τη στήριξη των ΗΠΑ, στο οποίο αρχικά ανήκε και η Τουρκία και το άλλο είναι Σιιτικό (Συρία, Ιράν, Ιράκ, μέρος του Πακιστάν κλπ) με τη στήριξη της Ρωσίας. Όλα δείχνουν προς σχηματισμό Σουνιτικού Κουρδιστάν, κάτι προς το οποίο είναι αντίθετη η Τουρκία, που για το λόγο αυτό προχώρησε στο Σιιτικό σχηματισμό της Ρωσίας. 

Το Κατάρ είναι σουνιτικό αλλά κάπως πιο ανοιχτό στις πεποιθήσεις του. Διαθέτει μια ισχυρή Τουρκική βάση στο έδαφός του ενώ φέρεται ότι εμφανίζεται ανοιχτό και προς το Σιιτικό Ιράν (ακριβέστερα προς της Σιιτική Συμμαχία της Ρωσίας). Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει κάτι το Καταριανό πάνω της. Μισή από εδώ, μισή απο κεί και ότι κάτσει... Δουλοπαροικία σκέτη.

Το Κατάρ μπορεί να έχει λόγους να το κάνει αυτό, αφού μπορεί να περάσει το φυσικό του αέριο προς τη Τουρκία μέσω ακόμη και του υπάρχοντος αγωγού προς τη Τουρκία που διαθέτει το Ιράν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή δεν επιθυμούν οι άλλες Αραβικές χώρες. Δέστε στον επόμενο χάρτη τη θέση (Κ) ενός υποτιθέμενου τέτοιου αγωγού. Σημειώστε ότι το Ιράν και το Κατάρ μοιράζονται το ίδιο κοίτασμα μέσα στη περιοχή του Κόλπου. Το Κατάρ δεν θα είχε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση με μια τέτοια επιλογή.


Μια τέτοια επιλογή του Κατάρ θα ήταν και έξυπνη, υπο την έννοια ότι μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς σημαίνει χαμηλότερο κόστος στον καταναλωτή και μεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό παρά στο μεταφορέα (εφοπλιστή).

Όπως καταλαβαίνετε το Κατάρ δεν έχει και τόσο ισχυρούς λόγους για να συνεχίσει να ενισχύει το ISIS (αν το έκανε) αφού έχει ευκολότερη λύση να επιλέξει, καλύτερη ακόμη και απο το να πουλάει LNG που ανεβάζει το κόστος του προιόντος του! Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο στρατός των Αραβικών κρατών στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας έχει συγκεντρωθεί για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του Κατάρ.

Τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη όπως και οι εφοπλιστές δεν επιθυμούν τη χρήση αγωγών αλλά μεταφορά με πλοία LNG. Είναι ευνόητο γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου απο το Ισραήλ πρός την Κρήτη αλλά και γιατί έχει αργήσει τόσο πολύ η κατασκευή του Ρωσικού αγωγού προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας (σας λέει κάτι αυτό;). Είναι ευνόητο επίσης, γιατί οι εφοπλιστές δεν φεύγουν απο την Ελλάδα. Την έχουν κάθε μέρα μεροδούλι-μεροφάι. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα τους αλλάζουν pumpers και τους ρουφάνε μέρα νύχτα το... καπνό.

Υπενθυμίζω ότι το Κατάρ είναι μέτοχος κατά 10% τουλάχιστον της Deutsche Bank. H στοχοποίηση του απο τα άλλα Αραβικά κράτη δεν πείθει και νομίζω ότι γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ώστε τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη να μη θεωρηθούν φανερά ένοχα για ότι συμβαίνει απο τους φανατικούς μουσουλμάνους στα κράτη της ΕΕ που τους φιλοξενούν αλλά και για να δικαιολογηθούν ως αμέτοχα στα πρόσφατα συμβάντα στη Βρεττανία. Η ξαφνική συμπάθεια Donald Trump πρός της Σαουδική Αραβία και η πώληση όπλων σε αυτή που θα φτάσει τα 300 δις ευρώ χρειαζόταν μια εξιλέωση. Τη πλήρωσε το Κατάρ ενώ εναλλακτική οδός για το πετρέλαιο και το LNG των Αράβων στη Μεσόγειο εμφανίζεται η Αίγυπτος.

Σας είχα πεί ότι θα έχει ζέστη αυτό το καλοκαίρι. To αισθανόμουνα...

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ... 

Ο όμιλος Λάτση με πόσες δεκάρες αγόρασε απο τη Τράπεζα Πειραιώς 10% των μετοχών των ΕΛΠΕ (αντί να δοθούν στο κράτος έναντι των εγγυήσεων που έχει δώσει για να τη "σώσει"), για να αυξήσει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ και να επιβάλλει το προεδρείο που θέλει; Η Κομισιόν και η Γερμανία δεν βλέπει όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα; Στο κόλπο είναι όλοι;

Σχετικά άρθρα
  1. Σουνίτες μείον Σιίτες ίσον Σουνιτικό Κουρδιστάν (2017)
  2. Αρνητική και καταστροφική η προσφορά των "Ελλήνων" εφοπλιστών (2017)
  3. Η παγκόσμια τάξη μετατρέπει το παλαιό διπολισμό Ανατολής-Δύσης σε ένα διπολισμό ειρηνοποιών-τρομοκρατών (2017) 
  4. Ο τεμαχισμός της Ελληνικής ΑΟΖ μετά απο αυτονομήσεις περιοχών της Ελλάδας (2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.