Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν μια βόμβα σε αναμονή.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

1. Η χρεοκοπία της Ελλάδας συνέβη επι Καραμανλή. Ήταν κάτι που χτίστηκε διαχρονικά. Οι τράπεζες και τα funds δάνειζαν χρήματα στην Ελλάδα, τα οποία είναι άγνωστο που έχουν πάει. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν παρετήρησαν ποτέ τίποτα μέχρι τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ χωρίς να έχει τα σχετικά προσόντα και να έχει βάλει ρήτρες για τη προστασία και την ανάπτυξη της βιομηχανία της. Τα ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα υποδομών της ΕΕ φαγώθηκαν απο επιτήδειους ενώ δήμοι, κοινότητες και περιφέρειες χρεοκόπησαν. 

2. Το ΙMF αντί να κάνει κούρεμμα του χρέους κατά 50% όταν συνέβη η χρεοκοπία, έκανε το έγκλημα να μετατρέψει τα ιδιωτικά δάνεια της χώρας σε κρατικά και έτσι η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ να μην έχει το δικαίωμα για κούρεμμα παρά σε expansion της διάρκειας αποπληρωμής ή σε χαμηλά επιτόκια δανεισμού. 

3. Τo IMF και οι άλλοι δανειστές συνεχίζουν να στηρίζουν τους ντόπιους ολιγάρχες (ανάμεσα σε αυτούς και ο κ.Σόιμπλε και όσοι πέρασαν απο τη κομισιόν) επιτρέποντας τη δημιουργία καρτέλ στη χώρα, την άνιση φορολόγηση, την μη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τη μη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, τον έλεγχο των ΜΜΕ απο εφοπλιστές και τη μη φορολόγησή τους κοκ. 

4. Καμμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν έχει περάσει στη χώρα εκτός απο τη μείωση εισοδημάτων και τον τρόπο φορολογικής απόδοσης. Μισθοί και συντάξεις πέφτουν συνέχεια ενώ οι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι και πήραν υπο τον έλεγχό τους μεγάλα κομμάτια της μηδαμινής Ελληνικής παραγωγικότητας. Οι ολιγάρχες με τα μνημόνια έπιασαν τα πόστα, αποτελώντας τους νέους κοτσαμπάσηδες του 1821 και δημιουργώντας καρτέλ. 

5. Η παιδεία της Ελλάδας έχει καταστραφεί. Σε κάθε κυβερνητική εναλλαγή και όχι αλλαγή στην εξουσία (όλοι μια παρέα είναι και μέσα και έξω) η παιδεία καταστρέφεται περισσότερο. 

6. Ο κακός σχεδιασμός και η ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται. Οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν χωρίς οργανογράμματα και οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αυξάνουν. Βιβλίο μπορώ να γράψω με τις λάθος αποφάσεις που λαμβάνονται καθημερινά. Τόμους...!

7. Το πολιτικό ΧΘΕΣ και η κολυμβήθρα ασχέτων και παρακρατικών της Στοάς ΔΜ και Μάνου Γωνία συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πολιτικό σύστημα με απαραχαιωμένα κατασκευάσματα, με τεμπέληδες, με ανίκανους και με λάθος ιδέες. Το κακό είναι ότι επιμένουν.

Τη χώρα τη κυβερνάει το ΜΗΔΕΝ. Οι πορδές μου εμφανίζουν μεγαλύτερη σοφία από τις δηλώσεις και τα έργα του. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας όπως και η έλλειψη παραγωγής και η κακή πληροφόρηση. 

8. Η εξωτερική στήριξη πρός το πολιτικό ΧΘΕΣ συνεχίζεται και αυτό είναι λάθος. Το πολιτικό ΧΘΕΣ είναι και άσχετο. Αυτό κάνει τα πράγματα ιδαιτέρως επικίνδυνα. 

Το κακό είναι είναι ότι ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία κάνουν πλάτες στο ΧΘΕΣ.  Αυτό θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα και για τους ίδιους. Η χύτρα βράζει βράζει και κάποια στιγμή θα σκάσει απο υπερπίεση. Κάθε νέα ανάληψη κυβερνητικής εξουσίας θα είναι πιο επίπονη για την ίδια αλλά και για όσους τη στηρίζουν είτε είναι Πρεσβείες είτε είναι κάτι άλλο. 

9. Η διακυβέρνηση της Ελλάδας στηρίζεται στους ανικανότερους. Αυτό θα σταματήσει. 

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα προστεθούν στο Ελληνικό χρέος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχω γράψει αυτό. Σήμερα επιβεβαιώθηκα απο τα γεγονότα στην Ιταλία. Δύο Ιταλικές τράπεζες χρεοκόπησαν, έγινε μια good bank και μια bad bank αφήνοντας το κράτος να πληρώσει τις ζημιές δηλαδή τους πολίτες (νέα δάνεια, επιπλέον φόροι, μειώσεις δαπανών, ξεπούλημα κρατικού πλούτου κοκ.).


Να το αποστηθίσετε. Βάλτε και τη φωτογραφία μου για καλό και για κακό στο τοίχο σας. Θα σας χρειαστεί...

Σχετικά άρθρα
  1. Στα 310 δις ευρώ μπορεί να φτάσουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (2017)
  2. Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή (2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.