Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Η λίμνη του χρέους δεν θα στερεύσει ποτέ, αν δεν υπάρξει μεταπολίτευση άμεσα. Οι κατσαρίδες πρέπει να φύγουν.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΟΙ "ΦΕΡΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕ" ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...

Εδώ και επτά χρόνια δεν κατάφερε κανείς απο τους καταλληλότερους (πολιτικός, οικονομολόγος, μηχανικός, καθηγητής ΑΕΙ  ή δημοσιογράφος) καλοπληρωμένος και πολυθεσίτης, να σας πεί, απο ένα ΜΜΕ της διαπλοκής,
 1. ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται απο 4 παραμέτρους οι οποίες εξαρτώνται μεταξύ τους με συγκεκριμένη μαθηματική σχέση. Αναφέρομαι στο πλεόνασμα/έλειμμα, στο καθαρό επιτόκιο δανεισμού, στη καθαρή ανάπτυξη ή την ύφεση και στο χρέος/ΑΕΠ (βλέπετε εδώ). Εγώ το έκανα πρώτος και αυτό και άλλα. Καμμία συμφωνία για τη βιωσιμότητα και τη μείωση του χρέους δεν μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερες απο τρείς παραμέτρους.
 2. ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο η παραγωγή ή τα δάνεια αλλά πολλά άλλα πράγματα (βλέπετε εδώ και εδώ). Εγώ το ξεκαθάρισα και αυτό πρώτος και μόνος. Οι άλλοι σαν μίλαγαν μόνο για "καινοτομίες". Για τα άλλα δεν ήξεραν να σας πούν τίποτα. Συνεχίζουν να μπαίνουν καραγκιοζάκια σε θέσεις-κλειδιά, να τρώνε λεφτά, να προχωρούν άχρηστα "projects", να δίνονται ψευτοβραβεία και απο ουσία τίποτα.
Είναι και άσχετοι και επικίνδυνοι. Είναι όλοι μια παρέα. Μούρες αλλάζουν. Άφησαν τα χρόνια και πέρασαν και δεν έκαναν τίποτα. Μερικοί γράφουν βιβλία τώρα για να εξηγήσουν που πήγαν τα λεφτά που εξαφανίστηκαν. Φοβούνται το παλούκωμα... και δεν εξαφανίστηκε τυχαία το μεσαίο όνομα στη λίστα Lagarde.

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΑΝ

Η πρόταση Σόιμπλε (με την οποία γρήγορα συμφώνησε η Ελλάδα, μια χώρα που δεν παράγει) επιβάλλει για μια πενταετία, αρχίζοντας απο το Μάιο του 2016, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%!

Με αυτό το δεδομένο και για Debt/GDP 180% που είναι σήμερα, η θεωρία (βλέπετε εδώ) μας δίνει, για 1.5% επιτόκιο δανεισμού ή με ισοδύναμη ωρίμανση των ομολόγων, βιωσιμότητα του χρέους, αν υπάρξει ανάπτυξη τουλάχιστον 0.5%. Αν δεν υπάρξει, το χρέος θα αυξηθεί και βιωσιμότητα δεν θα υπάρξει (Σημείο Β).

Παρόμοια για 2.5% επιτόκιο δανεισμού ή με μια ισοδύναμη ωρίμανση των ομολόγων,  θα υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, αν υπάρξει ύφεση 0.8%. Αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη, τότε το χρέος θα αυξηθεί και βιωσιμότητα δεν θα υπάρξει (Σημείο Α).

Παρατηρείστε πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποπληρώνει τα δάνειά της με μικρότερο επιτόκιο για να υπάρξει ανάπτυξη. Αρνητικότερο επιτόκιο δανεισμού σημαίνει ύπαρξη κονδυλίων απο τα έσοδα για άλλα κρατικά έξοδα. Με τις σωστές επιλογές μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα.

Με βάση το παραπάνω διάγραμμα και με βάση τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί απο την ΕΛΣΤΑΤ (είναι απίστευτα), το Ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Το "γιατί" ο κ.Τσίπρας είναι χαρούμενος, χρήζει άμεσης ιατρικής διερεύνησης για απεξάρτηση απο αλκοολούχα κλπ.

Σημειώστε, ότι παρότι έχω αναλύσει τη πρόταση Σόιμπλε και τη θεωρητική βάση των σκέψεων των δανειστών, δεν έχω απαντήσει στο "ποιά" επιλογή είναι σωστή και σε άλλες "λεπτομέρειες". Αυτό είναι άλλο θέμα.

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ το 2010 αλλά είτε δεν ήξερε να το κάνει είτε δεν την άφησαν. Το ΔΝΤ αντί τότε να κουρέψει το χρέος όπως κάνει πάντα σε κάθε χώρα που αναλαμβάνει, το έκανε κρατικό για να μη χρεοκοπήσουν οι τράπεζες σε ΕΕ και ΗΠΑ. Το ΔΝΤ ήξερε ότι λόγω αυτής της επιλογής η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαγράψει ποτέ τα χρέη της, λόγω των συνθηκών της ΕΕ. Κινήθηκε με τρόπο αντίθετο πρός τον εσωτερικό του κανονισμό και έχει ευθύνη.

ΛΑΘΗ, ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.

Τα PSI έγιναν για να διασωθούν οι Ελληνικές τράπεζες που μοίρασαν τις καταθέσεις σας και γιατί πάνω στην εκκαθάριση μπορούσε να μάθει ο κόσμος "ποιοί με ποιούς" του έφαγαν τα λεφτά, κλείνοντας τα μάτια.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων γίνεται με εγκληματικό τρόπο και η χασούρα στο τέλος θα γίνει χρέος, που θα φορτωθεί στις πλάτες σας.

Δεν πρέπει να ονειρεύεσθε συντάξεις. Πληρώνετε για να πάρετε συντάξεις αλλά τα λεφτά σας εξυπηρετούν δάνεια. Τα Ταμεία συνεχίζουν να αδειάζουν. Οι επενδύσεις γίνονται με λεφτά απο δάνεια που δίνονται στους επενδυτές με εγγύηση την επένδυση. Οι μετοχές Μπόμπολα του MEGA δόθηκαν στον Σαββίδη χωρίς ο Μπόμπολας να έχει φορολογική ενημερότητα! Η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε πάλι να κάνει τα Greek Statistics και αυτό επιβεβαιώνεται απο όσα αναφέρει το υπ.Οικονομικών της Γερμανίας.

Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΟΛΩΝ

Τα λαμόγια, μιλούν για έξοδο στις αγορές και το παρουσιάζουν σαν νίκη. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι το χρέος μετά τόσα μέτρα δεν είναι βιώσιμο. Σας κοροϊδεύουν. Έδωσαν τσάμπα στα ΕΛΠΕ τα κοιτάσματα και τα ΕΛΠΕ οδεύουν προς το υπερΤαμείο. Πάλι σας κοροϊδεύουν. Και με τις άδειες των ΜΜΕ σας κορόιδεψαν με τη βοήθεια του ΕΣΡ, που είναι άχρηστο. Δύο άδειες σε κάθε καναλάρχη θέλουν να δώσουν τώρα. Κοιμάσθε όρθιοι. Στο Φαληρικό όρμο στήνεται χαβούζα για να εξυπηρετείται το "έργο" στο Ελληνικό. Θα γεμίσει η Αττική με κουνούπι. Το έργο αυτό στη συγκεκριμένη θέση είναι άχρηστο και επικίνδυνο για την υγεία.

Τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Τα μνημόνια θεωρήθηκαν συνταγματικά, η λίστα Lagarde προϊόν υποκλοπής και όχι μαρτυρία, στήριξαν το ψευδέστατο ότι κατά το σύνταγμα το ΕΣΡ αποφασίζει για τις άδειες των χρεοκοπημένων ΜΜΕ της διαπλοκής κοκ. Αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον. Οι απατεώνες στην Ελλάδα κάνουν πάρτυ. Δεν τιμωρείται κανένας. Οι τραπεζίτες είναι έξω και δίνουν συνεντεύξεις!

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα το ταίζετε για φιγούρα. Δεν κάνουν για τίποτα σοβαρό. Είναι αντιπαραγωγικοί και άχρηστοι αλλά για να μη φαίνεται, τα ρίχνουν όλα με τη βοήθεια των ΜΜΕ των εφοπλιστών στο κ.Σόιμπλε, ο οποίος και να καεί δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είναι ανίκανοι να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κατάσταση, έχει διαχρονικά αποδειχθεί και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πάνε να φουντάρουν στο Φάληρο.

Σχετικά άρθρα
 1. Πόσο πρέπει να είναι το πλεόνασμα της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο το χρέος της; (2017)
 2. Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη (2012)
 3. Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ανομοιογενείς κοινωνίες (2017)
 4. Λάθος και ο τύπος του φορολογικού “κόφτη”! (2017)
 5. Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ανατ. Μεσογείου απο μετρήσεις MAD (2007)
 6. Ο ακριβής αριθμός των συχνοτήτων τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας (2017)
 7. Τα άγνωστα 700 δις ευρώ του προϋπολογισμού (2017)
 8. IMF και Σόιμπλε κρύβουν έλλειμα 7.6%. Να αλλάξει η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ.  (2017)
 9. Το Brexit και το Αγγλικό Δίκαιο των μνημονίων (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.