Ads Top

Ο Donald Trump και το σύνδρομο του Πακιστάν. Ο δρόμος του μεταξιού των πυρηνικών όπλων απο την Ασία πρός τη Μεσόγειο έφτασε στην Ελλάδα βάζοντάς την στο Μουσουλμανικό τόξο.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΣΕ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ Ο DONALD TRUMP

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τον τρόπο διάδοσης των πυρηνικών όπλων στην Ασία και πώς μπορεί να έχουν φτάσει στη γειτονιά μας. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι, κάτα πόσο η Σαουδική Αραβία που στήριξε τον Donald Trump στις εκλογές στις ΗΠΑ έχει πυρηνικές κεφαλές ή πυρηνικές βόμβες αγορασμένες απο το Πακιστάν και κατά πόσο κάποιες απο αυτές έχουν φτάσει στα χέρια της Τουρκίας, που αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Αυτά που θα ανακοινώσουν προσεχώς τα Wikileaks μπορεί να έχουν ενδιαφέρον ή να εμφανίστηκαν ότι θα έχουν με τις πρόσφατες λεκτικές παρεμβάσεις απο τα ΜΜΕ της CIA. Μετά τόσα χρόνια δεν είναι τυχαίο ότι η CIA τα θυμήθηκε και τα κατάγγειλε δημόσια ή δεν τα πολέμησε όσο έπρεπε. Δεν νομίζετε;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
 1. Χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα είναι ηθικό να αντιμετωπισθούν με αυτά.
 2. Τα πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Όταν πέσουν σε μια περιοχή, τα προϊόντα της έκρηξης τους παραμένουν εκεί για πολλά χρόνια, προκαλώντας ασθένειες και κάνοντας τη γή ακαλλιέργητη.
 3. Χώρες μικρές σε έκταση ή με το λαό τους συγκεντρωμένο σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ελλάδα δεν απαιτούν τη χρήση μεγάλου αριθμού πυρηνικών βομβών για μείνουν ακατοίκητες για πάντα. Η Ελλάδα με δύο βόμβες μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη δεν θα είχε καθόλου χρόνο να ανταποδώσει ένα ισοδύναμο συμβατικό χτύπημα κατά μιας Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να έχει πυρηνικά όπλα.
 4. Πυρηνικά όπλα υπάρχουν διαφόρων μορφών και μπορούν να μπούν σε μια χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορούν να εκραγούν με σήμα ακόμη και απο δορυφόρο.
Η Ελλάδα ασχολείται περισσότερο με τις βλακείες των ΜΜΕ και τις ατάκες των γελοίων στη Βουλή παρά με σοβαρά θέματα. Τα παιδιά μαθαίνουν στο δημοτικό για το πώς λειτουργεί ένας κώλος αλλά δεν μαθαίνουν τα σύνορα της χώρας τους, το σύνταγμα, περί βιομηχανικής επανάστασης, μεθόδους προστασίας απο σεισμούς, απο πυρηνική επίθεση κλπ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Μια μουσουλμανική χώρα που έχει αποκτήσει απο χρόνια πυρηνικά όπλα χωρίς να απειλήσει το Ισραήλ είναι το Πακιστάν. Το "πώς" και το "γιατί" έγινε η 7η χώρα με πυρηνικά θέλει πολύ συζήτηση.

Το Πακιστάν αυτή τη στιγμή διαθέτει πυρηνικές βόμβες όσες περίπου και το Ισραήλ (κάπου 90). Διαθέτει επίσης διάφορα είδη απο βαλλιστικούς πυραύλους, ένα τουλάχιστον πυρηνικό εργοστάσιο και ετοιμάζεται να κατασκευάσει πυρηνικό υποβρύχιο όπως η Ινδία, κάτι που αναμένεται να το επιτύχει.

Τα μουσουλμανικά κράτη της Ασίας όπως φαίνεται και στο διάγραμμα απέκτησαν το ένα μετά το άλλο πυρηνικά όπλα ή διάφορες τεχνολογίες που είναι χρήσιμες στη πλήρη ανάπτυξη τους ακουλουθώντας ιστορικά τέσσερα βήματα:
 1. την ανάπτυξη τεχνολογίας εμπλουτισμού ουρανίου ή  πλουτωνίου κλπ που είναι το δυσκολότερο
 2. την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων για να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές
 3. τη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και
 4. τη κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων
Το Ιράν ήδη έχει μάθει να αναπτύσσει βαλλιστικά συστήματα αλλά δεν έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου. Δέχτηκε τελικά την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων που θα κατασκευάσει η Ρωσία στο έδαφός του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να αντιμετωπίσει κανείς την προαναφερθείσα κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται διεθνώς λόγω των πολλών προβολών ισχύος, έχει τέσσερις τουλάχιστον λύσεις:
 1. μια επιβαλλόμενη οικονομική επιτήρηση με εμπορικές συμφωνίες έναντι αποχής απο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων
 2. μια αύξηση και εξυγίανση του ζωτικού χώρου της χώρας υπο πίεση 
 3. μια ανταλλαγή ή παραχώρηση υπο όρους και με προβολή ισχύος
 4. το σπάσιμο της αλυσίδας του κακού σε διάφορα σημεία. 
Το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να γίνει βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει ατομικών συμπεριφορών με διεθνές αντίκρυσμα ή βάσει προσχεδιασμένων κρίσεων. Εδώ μπαίνει το θέμα ικανότητες, συμμαχίες, στρατηγική, συμπεριφορές, πληροφόρηση, δημιουργία κλίματος κλπ. Τα tools υπάρχουν μόνο που πρέπει να ξέρει κανείς και να τα χρησιμοποιεί. Στην Ελλάδα δεν ξέρουν ενώ άλλοι πολλοί νομίζουν ότι τα ξέρουν ή ... Οι ανορθογραφίες δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολα ξεχωρίζουν.

Οι μέχρι τώρα πολιτικές κινήσεις του Donald Trump έχουν μια λογική. Δεν θεωρώ όμως σοβαρές τις στρατιωτικές επιλογές του και τα διάφορα happenings που διοργάνωσε σαν επίδειξη μόδας στη Συρία και στο Aφγανιστάν (στα σύνορα με το Πακιστάν). Τα "shows " οι ειδικοί δεν τα αντιλαμβάνονται όπως ένας μέσος πολίτης και είναι αυτοί που παίρνουν τους πολέμους.

Η παρουσία ενός ή τριών αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στη περιοχή της Νότιας Κορέας δεν είναι αρκετή για να εξασφαλιστεί ένα αποτέλεσμα με συμβατικό χτύπημα. Το ενδιαφέρον είναι αν μέχρι τότε γίνει πυρηνική δοκιμή απο τη Βόρεια Κορέα και δεν μετρηθεί ή δεν ανακοινωθεί ή αν αυτή ανακοινωθεί ετεροχρονισμένα...

Απο όσα προανέφερα γίνεται προφανής ο άκρατος "πατριωτισμός" και οι στοχευμένες ανθελληνικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ότι αφορά στρατηγικές τους επιλογές στα θέματα επενδύσεων. Στις ΗΠΑ το ξέρουν αυτό. Γιατί δεν κάνουν στην άκρη οι μπέκοι στην Ελλάδα; Χαρίζοντας τα οικόπεδα υδρογονανθράκων θα παραμείνουν στην πολιτική; Ο κόσμος έχει γίνει τόσο περίπλοκος, που τον μαλάκα δεν τον θέλει κανένας, όοο γραφικός και να είναι.

Σχετικά άρθρα
 1. Έξυπνοι και ηλίθιοι. Ένας ακόμη ορισμός (2017)
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.