Ads Top

Νότια Κορέα και Τουρκία διαθέτουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD. H Ελλάδα της παρλαπίπας επι 50 χρόνια με τους "καλύτερους" δεν μπόρεσε να αναστυλώσει ούτε την Ακρόπολη...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Αναπόφευκτη βλέπω τη σύρραξη στη Βόρεια Κορέα. Tο καλύτερο πάντως θα ήταν να αλλάξει η ηγεσία της και να λήξει το θέμα εκεί, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στη Συρία.

Είναι γεγονός πάντως, ότι η Βόρεια Κορέα δεν τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με τα πυρηνικά και κατά καιρούς ενοχλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αυτή η κατάσταση ευνοεί σε κάποιες περιπτώσεις την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας αλλά σίγουρα όχι αυτή της Ιαπωνίας των Σαμουράι.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι, ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί ένα προκλητικό παράγοντα αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι επίσης γνωστό ότι διαχρονικά συνεισέφερε στη διάδοση των πυρηνικών στο μουσουλμανικό τόξο, πού έφτασε με στήριξη ως τη Μεσόγειο.

Η διαρκής κατάσταση φρενοκομείου που υπάρχει στη Κορέα αλλάζει σε βάθος χρόνου τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο κατά των ΗΠΑ, αφού δημιουργεί φαύλο κύκλο απο μή ελεγχόμενα προβλήματα και για το λόγο αυτό αντιδρούν.

ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Αν δεν υπάρξει τελικά άμεσα σύγκρουση ή ένα γερό προληπτικό χτύπημα απο τις ΗΠΑ ή μια άμεση λύση του προβλήματος μέσω Κίνας, ο Donald Trump θα φανεί σαν οπισθόφυλλο του κ.Ομπάμα (μιά απο τα ίδια με αρκετή παραλλαγή). Ήδη στην οικονομική του πολιτική άρχισε να διολισθαίνει στα ίδια λάθη που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα ενώ όσα λένε οι στρατηγοί του για τους Tomahawk δεν πείθουν. Η ταχύτητα δεν είναι πάντα στα θετικά ενός πυραύλου αν ξέρεις τί σου γίνεται, εκτός αυτού απο παλαιά ήταν γνωστό ότι οι Tomahawk εμφάνιζαν 80% επιτυχία, δεν ήταν κάτι που διαπιστώθηκε στη Συρία. Είτε δουλίτσες σε όπλα λοιπόν στις ΗΠΑ είτε κρύβεται κάποιο συμβάν... Αυτό με τα stealth δεν το κατάλαβα.

Ενδιαφέρον έχει να δεί κανείς τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει η Νότια Κορέα και να τα συγκρίνει με κάποια απο αυτά που έχει η Ελλάδα (τα PAC-3, κάπου 350 πύραυλοι). Σημειώστε ότι και η Ιαπωνία έχει PAC-3.

ΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ


Η Νότια Κορέα διαθέτει δύο βασικά συστήματα το PAC-3 και το THAAD (όπως και η Τουρκία απο το 2012, κάτι που δεν ακούστηκε στην Ελλάδα). To L-SAM θα παραδοθεί το 2020 αλλά κάτι μπορεί να υπάρχει και να μην είναι γνωστό.

Το PAC-3 έχει radar ανίχνευσης στην G-Band (AN/MPQ-65, 4-6 GHz) που καλύπτει τα 100 km ενώ το THAAD έχει radar ανίχνευσης στην Χ-Band (AN/TRY-2, 8-12 GHz) που φτάνει τα 2000 km. Σημειώστε, ότι στη περιοχή X-Band αναπτύσσονται απο πολλά χρόνια ηλεκτρομαγνητικά υλικά για να τοποθετηθούν σε stealth. 

PAC-3: Το βλήμα του συστήματος μπορεί να φτάσει σε απόσταση 20-40 km, σε ύψος περίπου 25 km, με ταχύτητα 3 km/sec. Έχει βάρος 700 kg, μήκος 6 περίπου μέτρα και διάμετρο 40 περίπου εκατοστά. Μπορεί να μεταφέρει κεφαλή βάρους 90 kg.

L-SAM: Φέρεται ότι θα φτάνει σε απόσταση 90 km, σε ύψος 40-60 km. To ραντάρ του θα ανιχνεύει στόχους στα 200-300 km (S-Band AESA, 2-4 GHz). Σημειώστε ότι τα ραντάρ των πλοίων λειτουργούν στην X-Band (8-12 GHz).

THAAD: Το βλήμα του συστήματος μπορεί να φτάσει σε απόσταση πάνω απο 200 km, σε ύψος 40-150 km, με ταχύτητα 2,8 km/sec. Έχει βάρος 900 kg, μήκος 6.2 μέτρα και διάμετρο 34 εκατοστά. Δεν μεταφέρει κεφαλή. Με τη κρούση του πάνω στο στόχο τον διαλύει (ενέργεια λόγω κίνησης). Η λογική είναι να μη προκαλέσει πυρηνική έκρηξη ή άλλη στο στόχο. Αυτό όμως αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικών αισθητήρων και άλλα αντίμετρα απο το στόχο.

ΕΝΑ VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THAAD ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ


ΕΝΑ VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ PAC-3 ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Απο το 2012 η Τουρκία μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα σε όλη την Ελλάδα, τη Συρία, το Ισραήλ, τη Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Ουκρανία μέχρι και τη Μόσχα! Η Ελλάδα δεν έχει απέναντί της σε αυτό το τομέα κανένα πλεονέκτημα. Αντίθετα έχει πάρα πολλά μειoνεκτήματα. Το κυριότερο είναι η πολιτική σαβούρα που είναι στα πράγματα και που πρέπει να ξεκουμπισθεί.

Η άνευ ενδιαφέροντος για στρατηγική στη διασπορά όπλων στην υφήλιο αφήνει να γίνει ορατή μια άλλη πραγματικότητα - θα υπάρξουν και άλλες - που δεν έχει σχέση με το διαχωρισμό του πλανήτη σε "οικόπεδα", τις πωλήσεις όπλων.

Y. Σε λίγο καιρό τα χαστουκάκια θα σταματήσουν...

Σχετικά άρθρα
  1. Ο Donald Trump και το Σύνδρομο του Πακιστάν (2017).
  2. Η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ (2017).
  3. Οι πύραυλοι Tomahawk εγκαινιάστηκαν και στη Συρία. Οι Τουρκικοί Tomahawk είναι εδώ...  (2017).
  4. Έξυπνοι και ηλίθιοι. Ένας ακόμη ορισμός (2017)
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.