Ads Top

Οι πύραυλοι Tomahawk εγκαινιάστηκαν και στη Συρία. Οι Τουρκικοί Tomahawk είναι εδώ... Η Ελλάδα γιατί απέσυρε τα F-4E;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Συρία, Βόρεια Κορέα (νέα Συρία;),  Αβγανιστάν, Υεμένη, Λιβύη. Άρχισαν οι business... 

Προφανώς αυτό που άρχισε στη Συρία θα συνεχισθεί. Η λογική εξηγείται στο διπλανό σχήμα. Ο κ.Trump έχει το εξής χάρισμα "άλλα λέει και άλλα εννοεί", το έχω ξαναγράψει αυτό. Ευτυχώς στη φύση τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οι πύραυλοι Tomahawk είναι τύπου cruise και μπορούν να μεταφέρουν μια κεφαλή (πυρηνική ή όχι) γύρω στα 450 κιλά, με 900 km/h σε απόσταση 1200 km. Επίσημα η Ρωσία δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο, γιατί της το απαγορεύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και ειδικά απο τη στιγμή που το ΝΑΤΟ την έχει περικυκλώσει απο δυσμάς. Το ότι η Ρωσία δεν διαθέτει πολλά drones πρέπει να είναι σύμπτωση...

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ TOMAHAWK


Τα πιό αδύνατα σημεία των πυραύλων Tomahawk είναι στην άνοδο κατά την εκτόξευση (1) και στη κάθοδο προς το στόχο (3). Απο αμυντική πλευρά, πέραν των αντιαεροπορικών και των ηλεκτρονικών αντιμέτρων που θα πρέπει να είναι διεσπαρμένα και σε αρκετό αριθμό γύρω απο τον πιθανό στόχο υπάρχει και η περικύκλωση ή η αντιμετώπιση των σημείων εκτόξευσης (πλοία, πλατφόρμες κλπ) χωρίς να είναι απαραίτητο αυτά να χτυπηθούν απο πύραυλο.


Τα Ρωσικά αντιεροπορικά στη Συρία φάνηκε ότι είχαν αρκετά μεγάλη επιτυχία αλλά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες. Το λάθος των ΗΠΑ ήταν, ότι αυτό μετρήθηκε απο κοντά...

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι πύραυλοι Tomahawk μπορούν να εκτοξευτούν και απο υποβρύχιο ενώ αν ο στόχος είναι πλοίο (ακόμη και αεροπλανοφόρο), μια ανύψωση του πυραύλου (3) πρίν την πτώση του δεν είναι απαραίτητη κάνοντας έτσι πιό δύσκολη την αντιαεροπορική κάλυψη.


Το άλλο λάθος αφορά τη συλλογική στρατηγική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ στο θέμα, δημιουργώντας πονόκοιλο στη Κίνα απο την επιθετική αντίδραση των Φιλιπίννων και το θέμα της Βόρειας Κορέας, όπως και το φανερό "άνοιγμα" τους στο θέμα της Λιβύης και της Συρίας, χώρες απο τις οποίες θα περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου. Το να φανερώνεις τί σκέφτεσαι και να δείχνεις τα σχέδια σου δεν φανερώνουν αποφασιστικότητα αλλά βλακεία, γιατί αυτό αυξάνει το κόστος κάθε επιχείρησης και δίνει χρόνο στον αντίπαλο να προετοιμασθεί.

Το τρίτο λάθος των ΗΠΑ αφορά το θέμα της νομικής κάλυψης και της προετοιμασίας του εδάφους για την παρέμβαση στη Συρία. Δεν είναι πολιτικά αποδοτικό να παριστάνει κανείς τον τρελλό στη διεθνή παρέα. Και η τρέλλα προβλέπεται και το αποτέλεσμα της προβλέπεται. Για κάποιους μάλιστα, αυτό είναι πιο εύκολο. Τον τρελλό πάντως δεν τον εμπιστεύεται κανένας, αν δεν γίνει καλά. Αυτά τα "ωραία" περί "αρμονίας" που είπε ο κ.Trump δεν τα κατάλαβα καθόλου. Προσωπικά δεν έχω πεισθεί, μετά απο τόσες "λάθος" επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία και αλλού, για το αν υπάρχει ή όχι μια σχέση "εμπιστοσύνης" ανάμεσα στον κ.Trump και στο κ.Putin.

Το τέταρτο λάθος των ΗΠΑ αφορά το γεγονός ότι οι S-400 δεν μπορεί να έχουν μεγάλη επιτυχία κατά των Tomahawk, γιατί δεν σχεδιάστηκαν για το σκοπό αυτό. Έτσι, η ανάγκη για αντίδραση απο τη Ρωσία και το Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε ισοδύναμο χτύπημα κατά συμμάχων των ΗΠΑ, άν δεν επαρκούν τα μέσα αντιαεροπορικής προστασίας κατά των Tomahawk. Ποιοί είναι οι καλύτεροι στόχοι στη περιοχή της Μέσης Ανατολής; Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ ή το Ισραήλ;
Πόση διαφορά ισχύος πρέπει να έχει ένα κράτος απο ένα άλλο για να μη φοβάται ένα ισοδύναμο χτύπημα;
To πέμπτο λάθος των ΗΠΑ αφορά το γεγονός, ότι ο κάθε πόλεμος αυτός καθ'εαυτός είναι μια οικονομική πράξη και υπο αυτό τον όρο αντιμετωπίζεται, ως αιτία, ως διαδρομή και ως αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα της παράνομης επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία έχει κόστος 60-70 εκ δολάρια με ένα αμφιλεγόμενο κέρδος στα επικοινωνιακά προβλήματα του κ.Trump και η Ρωσία ξεπουλήσει δέκα δίς σε όπλα, τότε ποιός είναι ο μάγκας και ποιός είναι ο κουτός;
Αν κάποιος κάνει μια παρανομία, πρέπει και ο άλλος να κάνει το ίδιο ή να επιμένει στο λάθος κάνοντας ένα νέο λάθος; Αυτό είναι και κουτό και αντιπαραγωγικό.
To έκτο λάθος των ΗΠΑ αφορά την επισήμανση της χρήσης των Tomahawk σαν φορείς πυρηνικών βομβών, κάτι που βάζει στο στόχο την ίδια τη Μόσχα απο τα Αμερικανικά πλοία που είναι στη Μαύρη θάλασσα. Αυτό θα δημιουργήσει σύντομα μεγάλες τάσεις στη περιοχή της Μαύρης θάλασσας και θα γίνει αιτία για τοποθέτηση νέων Ρωσικών οπλικών συστημάτων επι του εδάφους και στη θάλασσα. Η Αμερικανική επιχείρηση φανέρωσε μια τρύπα στη Ρωσική άμυνα και άνοιξε μια τρύπα στην Ευρωπαϊκή.

Το έβδομο "λάθος" των ΗΠΑ είναι ότι επισήμαναν το στρατηγικό σφάλμα της απόσυρσης και περιθωριοποίησης των αεροπλάνων F-4E απο την Ελλάδα. Αυτό δεν με εκπλήσει, καθότι στην Ελλάδα η μειοδοσία κάνει κάθε τόσο νέα ρεκόρ Αεροπορικά μουσεία στα Ελληνικά νησιά γιατί δεν υπάρχουν;

Το όγδοο λάθος των ΗΠΑ είναι ότι και η Ρωσία πλέον μπορεί να χτυπάει στόχους με πυραύλους με μορφή drones, κάτι που δεν απαγορεύεται απο συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

Οι ΗΠΑ είχαν καλύτερες επιλογές αν τους απασχολούσαν τα χημικά της Συρίας σαν αυτά που πέταξαν στη Μεσόγειο, όσο το περιβάλλον και οι τιμές στα πετρέλαια... άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Άν θυμούνται όσοι με διαβάζουν, έχω αναφέρει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στη Συρία δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς τη χρήση ισχυρού χτυπήματος απο πλευράς Ρωσίας σε συγκεκριμένα μέρη, ακόμη και μη συμβατικού. Έχω πέσει σε κάτι έξω; Aυτό θα είναι ίσως το ένατο λάθος των ΗΠΑ... Βιβλίο μπορώ να γράψω.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ. ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ;

Μια απάντηση στο ερώτημα, "γιατί οι Ρώσοι και οι Σύριοι αφού ειδοποιήθηκαν απο τους Αμερικανούς για το χτύπημα στη βάση δεν πέταξαν όλα τα αεροπλάνα" δεν υπάρχει. Σημειώσατε 1.

Για την Ελλάδα το συμβάν στη Συρία είναι ένα μάθημα, για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη πράξη τα νησιά και ο στόλος απέναντι σε ένα μπαράζ βαλιστικών πυραύλων ή πυραύλων κρούζ που δεν αφήνουν ίχνος IR, σε αντίθεση με τα Ελληνικά F-4E που αφήνουν αλλά μπορούν. Ένα Ελληνικό πλοίο κοντά στη Συρία να παρακολουθεί τα γεγονότα εκ του σύνεγγυς θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Στη φωτογραφία ένας Τουρκικός πύραυλος τύπου cruise (παρατηρείστε πού δείχνει το λευκό βέλος), που μπορεί να μεταφέρει ακόμη και πυρηνική κεφαλή μέχρι βάρους 250 Kg, σε απόσταση 250 km, με ταχύτητα 1150 km/sec. Αν πέταγε με τη ταχύτητα των Tomahawk δηλαδή στα 900 km/h, τα 400 km τα έχω σίγουρα. Προς το παρόν εκτοξεύεται απο αεροπλάνο... Απο πού πήρε τη τεχνολογία η Τουρκία είπαμε;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

H Αμερικανική παρέμβαση στη Συρία
  1. έρχεται να λύσει εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης Trump στις ΗΠΑ. Είναι σαν αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα όταν μια κυβέρνηση έχει προβλήματα. Η Τουρκία έρχεται και τη "βοηθάει".
  2. δημιουργεί "κλίμα" για ανάλογη συμπεριφορά σε παγκόσμια κλίμακα π.χ. σε Λιβύη, Υεμένη, Βόρεια Κορέα, Αφγανιστάν κλπ. Πρίν χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο, μιλώντας για ανάγκη για "μικρούς πολέμους" με στόχο τις πωλήσεις όπλων.
  3. σημαίνει ότι ο ΟΗΕ είναι διακοσμητικό στοιχείο για να παίρνουν μισθούς ημέτεροι. Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν στον ΟΗΕ και στο IMF αυτά που χρωστούν απο τις συνδρομές τους και παίζουν στα ζάρια τους άλλους.
Σχετικά άρθρα
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.