Ads Top

Διεθνής πολιτική των ΗΠΑ. Βόρεια Κορέα, Συρία, Βρετανία και Ελλάδα βασικά εργαλεία της παγκοσμιοποίησης. Το Πακιστάν στα υπόψη...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Την ώρα που άλλοι ασκούν δημιουργική εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα παρακολουθεί ακίνητη τον Νονό και τον Φούφουτο να παριστάνουν τον ηγέτη στη Βουλή ενώ τα κόκκινα δάνεια έχουν βάλει τη χώρα σε ένα πηγάδι δίχως πάτο.

Με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο σας παρουσιάζω με συντομία (για να μη μου κουράζεσθε και πεθάνετε νέοι) μια ανάλυση καταστάσεων, όπως τα βλέπω αυτή τη στιγμή.

ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ 


Ενδιαφέρον είναι να δείτε τη κατάσταση στην Συρία (1) και στη Βόρεια Κορέα (2) απο πλευράς "επιθυμιών" των ενδιαφερομένων μερών. Θα παρατηρήσετε ότι πρός το παρόν υπάρχουν ισορροπίες. Οι ισορροπίες είναι διαφορετικού τύπου. Στη Συρία γίνεται ένας  πόλεμος που άλλοι θέλουν την Γιουγκουσλαβοποίηση της χώρας αυτής και άλλοι όχι. Στη Βόρεια Κορέα η παρουσία πυρηνικών δεν επιτρέπει μαι συνήθη στρατιωτική επέμβαση εκτός αν αυτή συμβεί αιφνιδιαστικά ή για κάποιο λόγο που εμπίπτει στη χρήση απαγορευμένων όπλων. Οι ΗΠΑ ως γνωστόν έχουν καταργήσει τον ΟΗΕ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός λειτουργεί μάλλον για πολιστικούς λόγους και για να βολεύονται κάποιοι συνταξιούχοι της ζωής απο νεαρά ηλικία...

Δεν υπάρχει χρόνος για να σας αναλύσω με λεπτομέρεια τη θετική ή αρνητική φορά των τόξων μέσα στα παραπάνω διαγράμματα. Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας.

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΑΝΕ ΒΟΛΤΑ ΣΗΜΕΡΑ;

Να επισημάνω ότι βρίσκω κουτό να "ενοχλεί" κάθε τόσο η Ρωσία την Ιαπωνία τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπως κάνει η Τουρκία με την Ελλάδα (τη χώρα κάποιου Απόλλωνα).

Μπορεί να θέλει ο κ.Πούτιν να δείχνει την ικανότητα ισοδύναμης απάντησης στο πλήγμα στη Συρία και σε άλλα πλήγματα που δέχεται απο τη Δύση αλλά στη πραγματικότητα ευνοεί την πολιτική των ΗΠΑ στη περιοχή της Ασίας. Φαντάζομαι θα το αντιλαμβάνεται.

Αν το "αντιλαμβάνεται", τότε πρέπει να σκεφτούμε την ύπαρξη μιας συνεργασίας ΗΠΑ και Ρωσίας κάτω απο το τραπέζι, για χάρη των κερδών των εξοπλιστικών τους εταιρειών και να ζήσουμε την εποχή των μικρών πολέμων, για την οποία απο χρόνια έχω μιλήσει.

Η υποψία μου (μπορεί και η αμαρτία μου) αυτή επιβεβαιώνεται και απο το γεγονός, ότι οι Αμερικανοί με το πρόσφατο βομβαρδισμό που έκαναν στη Συρία εξαέρωσαν 18 μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που δεν στηρίζουν τον Πρόεδρο Άσαντ. Το cost/performance δεν ήταν καλό. Τέλος πάντων. Σημειώσατε 2+. 

ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Στο παραπάνω διάγραμμα (3) φαίνονται τα βασικά εργαλεία των ΗΠΑ για να επιβάλλουν διεθνώς την πολιτική τους χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων καταστάσεις μηδενικού αθροίσματος (με ρύθμιση του "χάους"). Ο κ.Trump είναι προβλέψιμος. Αφγανιστάν με Ιράν δεν είναι μακριά. Κεφτεδάκια τρώει;

Οι ΗΠΑ ανά "περίπτωση" έχουν κάποια επι πλέον εργαλεία (extra tools) για να επιβάλλουν τη πολιτική τους, που θα φαίνεται να οδηγεί σε απομόνωση τη Ρωσία, με αυξανόμενη εξάρτηση των υπολοίπων παιχτών απο αυτές, ώστε να έχουν επι μέρους κέρδη σε διάφορα θέματα. Επί Obama στήθηκε στο βαθμό που έπρεπε το σύστημα της διεθνούς διαπλοκής που χρειαζόταν και επι Trump έρχεται το άρμεγμα της "αγελάδας".

Δεν θα μπορούσα να φαντασθώ ένα σύστημα παγκόσμιας διαπλοκής (παγκοσμιοποίηση) χωρίς δύο τεχνητούς (ή όχι) πόλους και πολλές μικρές χαοτικές καταστάσεις (πόλεμοι, διαφορές κλπ). Θα το φανταζόμουν μόνο αν περνάγαμε σε έναν άλλο τρόπο διοίκησης (technocracy) ή άν όλα στο πλανήτη γίνουν σκόνη (eugenics).

Σχετικά άρθρα
  1. Έχει σχέση το Brexit με το Βρετανικό δίκαιο και τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ; (2017).
  2. Καταλάβατε γιατί έφταιγε η ΕΛΣΤΑΤ; (2017)
  3. 700 δις ευρώ άγνωστα δάνεια στον προυπολογισμό (2017).
  4. Η πολιτειακή αλλαγή που παράγουν τα μνημόνια (2016).
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.