Ads Top

Μόνιμο πλεόνασμα και βιωσιμότητα του χρέους. Το IMF κάνει βόλτες και παίζει παγνίδι. Τα τζάκια πλούτισαν κιάλλο στην Ελλάδα.

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Την Ελληνική οικονομία πρέπει κανείς να τη φαντασθεί σαν ένα διδιάστατο γήπεδο με μαύρες τρύπες. Από αυτές κανείς δεν ξέρει τι μπαίνει και τι βγαίνει. Τα capital controls στις τράπεζες μετρίασαν ίσως αυτή τη κατάσταση αλλά δεν τη  ξερίζωσαν.

Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα κινείται με πολλούς τρόπους και αυτούς οι δανειστές δεν τους άγγιξαν καθόλου. όπως το κύκλωμα της διαπλοκής των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που λειτουργούν ακόμη και τώρα με παράνομες άδειες. Δεν ενδιαφέρθηκαν και για το πώς έδιναν και πώς δίνουν τα δάνεια ακόμη και σήμερα οι τράπεζες. Ένα νομικό πλαίσιο προστασίας υπάρχει για τις αποφάσεις τους στο χειρισμό των κόκκινων δανείων, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ονομαστικά "πού πήγαν τα λεφτά". 

Οι δανειστές δεν ενδιαφέρθηκαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξυγίανση των επιχειρήσεων «για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας» ή για το τρόπο που παγώνουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα με τη χρήση των «ειδικών» διαχειριστών ή με τη μεταπώληση μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης σε νέο ιδιοκτήτη, που την αγοράζει με δάνειο (το λένε "επενδυτικό").

Δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για τη περίπτωση που μια επένδυση δεν "πετύχει" και το υπερΤαμείο αναγκαστεί να την ακυρώσει. Οι Ελληνικές τράπεζες τότε πάλι θα φορτωθούν με κόκκινα δάνεια. Από τη μια τώρα καθαρίζουν τα ντουλάπια τους από τα παλαιά  δάνεια, που θα τα "κουρεύουν" μεταφέροντας το χρέος στο κράτος και από την άλλη θα δημιουργούν νέα με δάνεια του κράτους. 

H "επένδυση" στο Ελληνικό δεν έχει αρχίσει κάν. Τα δάνεια που θα χρειασθεί η εταρεία έχουν εγγύηση δημοσίου! Με δάνεια θα στηθεί και το παραμύθι στο Ελληνικό αλα Eurobank... 

Η Fraport που αγόρασε τα 14 αεροδρόμια, τα αγόρασε με δάνειο ένα δίς ευρώ και όχι σαν Fraport Γερμανίας αλλά σαν Fraport Hellas, που σημαίνει πως αν χρεοκοπήσει χέστηκε ο Πολύδωρας. Τα κορόιδα θα πληρώσουν.

Με τόσες μαύρες τρύπες που ενεργοποιούνται κάθε λίγο στις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας μας απορροφώντας κεφάλαια από σοβαρές «επενδύσεις» για να γίνουν "αρπαχτές", είναι αδύνατο ένας προυπολογισμός να έχει μόνιμα πλεόνασμα και μάλιστα αυτό να είναι το ίδιο για πολλά χρόνια.


Κάθε οικονομία έχει ένα ή περισσότερα όρια για να μη αυξάνει το χρέος της (δηλαδή να είναι βιώσιμο) και αν αυτά δεν ανατροφοδοτούνται ώστε να προστατεύονται, τότε πλεόνασμα δεν θα υπάρχει για πολύ. Μόλις σκάσει το πρώτο κανόνι σε μια μεγάλη "επένδυση" στην Ελλλάδα, όλα θα γίνουν καπνός. Φυσικά, αν κάτι πάει στραβά υπάρχει και ο κόφτης και όποιος αντέξει.

Σημειώστε, ότι σημασία στον υπολογισμό ενός πρωτογενούς πλεονάσματος έχει, να μην έχουν συμπεριληφθεί έσοδα απο εσωτερικό δανεισμό κατά "λάθος", γιατί τότε η περίφημη "βιωσιμότητα" θα πάει περίπατο. 

Το παρόν ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ του χρέους, έχει δύο λάθη. Το ένα είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η Ελληνική οικονομία είναι ΑΝΟΙΧΤΗ και το δεύτερο ότι ιδιωτικοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις με ιδιωτικά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις και με όλα τα συνεπακόλουθα δημιουργώντας νέα οικονομική φούσκα. Αυτό το "κόλπο" δεν είναι επένδυση.

Σχετικά άρθρα
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.