Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Το περιβάλλον και τα ΙSO, θανατηφόρα όπλα στη διεθνή πολιτική της ενέργειας και στο διεθνές εμπόριο

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Ο Donald Trump διαφαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει διαχείριση του χάους που επικρατεί διεθνώς στο δρόμο προς τη "παγκοσμιοποίηση", επιβάλλοντας σαν λύση μιας επιμέρους διόρθωση ανά κράτος ή περιοχή, στα θέματα στα οποία αυτή έχει αποτύχει. Η δημιουργία νομικών πλαισίων που αφορούν τη προστασία του περιβάλλοντος και το ελεύθερο εμπόριο δημιούργησαν πολλές ανισορροπίες και αδικίες ή πληγές που είναι δύσκολο να επιλυθούν. H κυβέρνηση Trump φαίνεται να θέλει να επαναδιαπραγματευθεί αυτά τα νομικά πλαίσια για να επιβάλλει την πολιτική της.

Στη συνάντηση των G20 οι HΠΑ επέβαλαν τη θέση τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κυβέρνηση του Donald Trump "αρνείται" το φαινόμενο και έτσι οι αναφορές στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αφαιρέθηκαν. Υπό την πίεση επίσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που τάσσεται κατά του ελεύθερου εμπορίου, οι αναφορές για την καταδίκη των πολιτικών του οικονομικού προστατευτισμού αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ας δούμε τώρα τρία ενδιαφέροντα διαγράμματα που αφορούν τη κατανάλωση ενέργειας και ας τα αναλύσουμε, αντιλαμβανόμενοι τη θέση ως παραγωγού της Σαουδικής Αραβίας (πετρέλαιο), όπως και εκείνων των χωρών που παράγουν λιγνίτη (coal) και φυσικό αέριο (LNG). Παράλληλα πρέπει κανείς να συνδέσει την επιβάρυνση στο περιβάλλον απο τη χρήση του λιγνίτη, του βιοντήζελ και του πετρελαίου, που είναι μεγάλη σε σχέση με αυτή του LNG και φυσικά του υδρογόνου που παράγεται απο το νερό (βλέπετε σχετικά εδώ).

ΗΠΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε πολύ η χρήση λιγνίτη στις ΗΠΑ ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να μειώνεται η χρήση πετρελαίου και του LNG. Δόθηκε μεγάλη σημασία στη προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που οδήγησε στην αύξηση των ΑΠΕ. Ο πρώην πρόεδρος κ.Ομπάμα πολέμησε δικαιολογημένα τη χρήση του λιγνίτη για να προστατέψει το περιβάλλον και υπέγραψε πολλές διεθνείς συμφωνίες για αυτό, ακόμη και με τη Κίνα. Αυτό έφερε μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, που οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που άρχισαν να εμφανίζουν ιστορικά δημοσιονομικά ελείμματα στους προϋπολογιμούς τους. Το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα π.χ. της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 98 δις δολλάρια!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΕΕ είναι εμφανές ότι ακολούθησε τις ΗΠΑ στη πολιτική της κατανάλωσης της ενέργειας. Έτσι, η κατανάλωση απο τη χρήση ΑΠΕ στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά (καμπύλη R) ενώ μειώθηκε αντίστοιχα η χρήση πετρελαίου (καμπύλη P) και φυσικού αερίου (καμπύλη G) μειώνοντας πολύ τα έσοδα σε χώρες παραγωγούς.

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ έχει κανόνες που κάποιες χώρες στο εξωτερικό δεν αποδέχονται. Το ελεύθερο εμπόριο προυποθέτει μη προστατευτισμό στις εισαγωγές και για να λειτουργήσει “δίκαια” και “εσωτερικά” προϋποθέτει συναλλαγή με οικονομίες που λειτουργούν υπο ενιαία διοίκηση, κάτι που η ΕΕ δεν έχει, με αποτέλεσμα τοπικές οικονομίες όπως η Ελληνική να είναι σε συνεχή μαρασμό.

Η ΕΕ κάνει συμφωνίες με τις διεθνείς αγορές είτε αυτό αφορά την ενέργεια είτε αυτό αφορά τα προιόντα κλπ.

Το κλειδί αυτών των συμφωνιών πρέπει να είναι, το εμπορικό ισοζύγιο να μην είναι αρνητικό για κανένα και προαπαιτεί να μην υπάρχουν μαύρες τρύπες στην οικονομία κανενός, δηλαδή δραστηριότητες όπως αυτές των εφοπλιστών της Ελλάδας, υψηλά ποσοστά παραοικονομίας, πολύ διαφθορά κλπ στις οποίες δεν ξέρει κανείς “τί” μπαίνει και “τί” βγαίνει.  Η διαφορά της ανταγωνιστικότητας μέσα στην ΕΕ δεν οδηγεί πουθενά και είναι απο μόνη της μια ακόμη μαύρη τρύπα.

IΑΠΩΝΙΑ

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα λόγω του μεγάλου σεισμού των 9 Ρίχτερ άλλαξε πολύ την πολιτική στη κατανάλωση της ενέργειας στην Ιαπωνία.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη κατανάλωση περιορίστηκε πάρα πολύ και αντικαταστάθηκε απο τη χρήση του LNG (φυσικό αέριο) ενώ το πετρέλαιο αντικαταστάθηκε απο το λιγνίτη, που μολύνει όμως πολύ με τη καύση του το περιβάλλον. Παράλληλα άρχισε διακριτικά να αυξάνεται η χρήση των ΑΠΕ με την συνεχή ανάπτυξη των μπαταριών υψηλής ισχύος κάτι που προωθεί και το Ισραήλ (πού το άκουσαν;).

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΙΓΝΙΤΗ
Παρατηρείστε ότι απο την εξαγωγή λιγνίτη θα επωφεληθούν χώρες όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.

Απο τις εξαγωγές θα ωφεληθεί πολύ το εμπορικό τους ισοζύγιο. Χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία θα αποδειχθούν οι καλύτερες πελάτες, αφού η τιμή του λιγνίτη θα πέσει. Το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί και οι ΜΚΟ θα ξαναζωντανέψουν. Αυτό θα σημάνει την αρχή μιας νέας ανάπτυξης...

Ενδιαφέρον είναι πως μια χώρα παραγωγός λιγνίτη μπορεί να εξάγει λιγνίτη χωρίς να τον χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της εμποδιζόμενη απο υπάρχοντα νομικά πλαίσια.

Η Ελλάδα που εξάγει λιγνίτη είπαμε;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ISO ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

Τα διάφορα διεθνή ISO επέβαλλαν μια αλλαγή στις προδιαγραφές προιόντων που επιτρέποντο να πωλούνται σε ανεπτυγμένες αγορές. Τα ISO με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος δημιούργησαν ένα προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, που ευνόησε κυρίως τη ντόπια παραγωγή χωρών με τεχνολογική επάρκεια π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ κλπ. Αντίθετα, ντόπιες βιομηχανίες σε χώρες χωρίς τεχνολογία, όπως στην Ελλάδα και αλλού, έκλεισαν αφού δεν μπορούσαν να πουλήσουν παρά μόνο στην Αφρική.

Στις χώρες με τεχνολογική επάρκεια και υψηλά standards υπήρχε ένα πρόβλημα, η έλλειψη φτηνής ενέργειας και εργατικών χεριών, όπως και τα περιβαλλοντικά standards που έπρεπε να τηρούν. Αυτό τις ανάγκασε να βρούν χώρες στις οποίες αυτά δεν ετηρούντο και στις οποίες εδημιούργησαν ΕΟΖ π.χ. στη Κίνα, στη Πολωνία κλπ ώστε τα εργατικά να είναι φτηνά, να μην υφίσταται έλεγχος, φορολόγηση, αστυνόμευση, κλπ.

Μετά την απόφαση των G20 αυτό παύει να υφίσταται, δίνοντας ευκαιρία όπου μπορεί να γίνει σε ντόπιες βιομηχανίες να κάνουν πιο φτηνές παραγωγές προιόντων με πιο επικίνδυνα υλικά αλλά και σε χώρες σαν τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν φτηνότερη ενέργεια απο πηγές μη φιλικές πρός το περιβάλλον. Αυτό που δεν έχει υπολογίσει ο Donald Trump είναι ότι για όλα χρειάζεται χρόνος και ο χρόνος είναι πάντα “συντηρητικός”. Δεν επιθυμεί να αλλάζει κάτι που ήδη λειτουργεί ή να του δημιουργήσει ζημία.

ΑΝΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ

Η αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Trump πιστεύω ότι τελικά θα αφορά μόνο τις ΗΠΑ.

Θα κλείσω αυτό το άρθρο λέγοντας ότι
Πάντα υπάρχει μια επιλογή σε οποιαδήποτε απόφαση. Αυτή δεν είναι πάντα η φτηνότερη λύση αλλά η ευκολότερη λύση, που δεν είναι πάντα η γρηγορότερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.