Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Δείκτης μιζέριας, πρόγραμμα QE και κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα γίνεται Βενεζουέλα.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Στη διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται ο δείκτης μιζέριας (misery index) των 5 πλέον μίζερων χωρών στον πλανήτη. Η Ελλάδα είναι 4η διεθνώς. Πρόκειται για διάκριση...


Ο δείκτης μιζέριας είναι άθροισμα του δείκτη ανεργίας και του δείκτη πληθωρισμού (ποσοστά %). Στην Ελλάδα ο δείκτης ανεργίας αυξάνει λόγω της μείωσης των δαπανών και της παραγωγής. Ο δείκτης πληθωρισμού θα αύξανε αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και στην Ελλάδα με συνέπεια να ανέβαινε ο δείκτης μιζέριας.

Η καμπύλη του Philips που θεωρεί ότι ο πληθωρισμός μεταβάλλεται αντίστροφα του δείκτη της ανεργίας σε μια χώρα δεν μπορεί να βρεί εφαρμογή στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας δεν είναι βιομηχανική χώρα αλλά ζεί απο δάνεια. Συνεπώς οι δύο δείκτες είναι σχετικά ανεξάρτητοι μεταξύ τους, που σημαίνει ότι μόνο αθροιστικά μπορούμε να τους λαμβάνουμε υπόψη και όχι σαν συνάρτηση του ενός απο τον άλλο. Μη ξεχνάμε επίσης ότι η Ελλάδα υφίσταται σε πολλά βασανιστήρια - μεταρρυθμίσεις. κάτι το οποίο αυξάνει την διασπορά των τιμών των δύο δεικτών ανα τετράμηνογύρω απο τη μέση τιμή τους.

Σημειώστε ότι και τα πέντε παραπάνω κράτη στο διάγραμμα έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων (βλέπετε σχετικά εδώ). Η Αργεντινή π.χ. έχει κοιτάσματα στη περιοχή των Φώκλαντ που είχε γίνει και πόλεμος, η Ουκρανία στο ανατολικό της τμήμα, η Νότια Αφρική στα νότια της στη θάλασσα (εκτός απο τα διαμάντια και το χρυσό). Όλες είναι μέσα στη φτώχεια και στη κακοπέραση.

Το 95% των εξαγωγών της Βενεζουέλας προέρχεται απο τα κοιτάσματα που έχει. Η Βενεζουέλα παράλληλα όμως έχει και ένα μεγάλο χρέος. Η Ελλάδα συνεχώς το αυξάνει και το υπερΤαμείο έχει ήδη δημιουργηθεί... Η Ελλάδα φυσικό αέριο θα βγάζει και φυσικό αέριο δεν θα βλέπει. Τα κέρδη θα πηγαίνουν στους δανειστές, στους οποίους κάποια στιγμή θα περάσουν και τα ΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.