Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Όχι στην αφαλάτωση, για να πλουτίζουν τα πλοία - υδροφόρες

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Ένα απο τα χρόνια προβλήματα των νησιών είναι και το θέμα της τροφοδοσίας τους με νερό. Ακριβό νερό μεταφέρεται απο την ενδοχώρα προς αυτά μέσα στο καλοκαίρι για να καλύψει τις ανάγκες τους και να γεμίσει χωρίς λόγο τις τσέπες των εφοπλιστών με τις υδροφόρες ενώ πολλές άλλες απλές λύσεις υπάρχουν, που μπορούν να οδηγήσουν σε εξωστρέφεια την Ελληνικη οικονομία.

Πάνω απο 500 πατέντες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν πως αφαλατώνεται το νερό. Ούτε μια φτηνή επιλογή απο αυτές, απο το 1973 και μετά, δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για αφαλάτωση.

Στη φωτογραφία μια Ελληνική προσπάθεια που δεν προωθήθηκε όσο έπρεπε, η γνωστή Υδριδιάδα.

Η λειτουργία της Υδριάδας βασίζεται στο φαινόμενο της αντίστροφης όσμωσης, που εξηγώ στο σχήμα.

Θαλασσινό νερό υπο μεγάλη πίεση περνάει απο μια ημιπερατή μεμβράνη, που συγκρατεί το αλάτι και αν είναι αρκετά σύνθετη και άλλα ιόντα. Άν η ποιότητα του θαλασσινού νερού είναι καλή, αυτό μπορεί να μη χρειασθεί άλλο καθαρισμό.

Στην Ελλάδα δεν κατασκευάζονται προιόντα λόγω κακής νοοτροπίας, μη ύπαρξης σωστών υποδομών και έλλειψης τεχνολογικής εμπειρίας. Εξαγώγιμα προιόντα είναι δύσκολο να υπάρξουν, γιατί τα λεφτά για τις υποδομές που χρειάζονται απο την ΕΕ έγιναν μισθοί, επιδόματα, δρόμοι ή PC. Aυτά που ακούγονται συχνά για καινοτομίες απο τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έκαναν τις καταθέσεις κόκκινα δάνεια είναι προπαγάνδα για να απορροφούνται νέα επενδυτικά κονδύλια μεταξύ φίλων, που θα κερδίζουν βραβεία και για να υπάρχουν διαφημίσεις για κάτι στα ΜΜΕ. Ο κύκλος της διαπλοκής ακόμη και τώρα συνεχίζεται,

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ


Σκοπός του άρθρου δεν είναι να σας δείξω όλους τους τρόπους και τις μεθοδολογίες με τους οποίους αφαλατώνεται ή καθαρίζεται το νερό αλλά κάποιους που προσωπικά βρίσκω ενδιαφέροντες.

Στη φωτογραφία αριστερά είναι ένας μοντέρνος τρόπος που εφαρμόζεται στην αφαλάτωση νερού με απόσταξη σε ΗΠΑ και Ισραήλ, στον οποίο χρησιμοποιείται ένας τεράστιος φακός Fresnel, για τον τρόπο λειτουργίας του οποίου σας είχα γράψει πριν χρόνια εδώ.

Ο συγκεκριμένος φακός με τη βοήθεια του ήλιου θερμαίνει το νερό σε μια δεξαμενή που είναι μέσα στη θάλασσα, το οποίο εξατμίζεται και συλλέγεται ως απεσταγμένο, αφού ψυχθεί με αέρα εισαγόμενο απο αγωγούς.

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
Η ανάγκη της αγοράς είναι συνήθως η βασική αιτία που παράγει προιόντα ή αυξάνει τις εισαγωγές (για εξαγωγές ούτε κουβέντα). Στην Ελλάδα οι ανάγκες δημιουργούνται πολλές φορές με σχεδιασμό για να κάνουν δουλίτσες τα λαμόγια και οι φίλοι τους απο τις Πρεσβείες. Γιατί νομίζετε ότι έγιναν τα εμπορικά επιμελητήρια; Για να πιάνουν τις πόρτες οι επιτήδειοι και να μην αφήνουν τη Ελληνική παραγωγή να ορθοποδήσει εις βάρος των εισαγομένων. Οι offshore ηλθαν μετά.

Στη Κρήτη τα ψάρια πισίνας δηλητηριάζονται απο το σκατόνερο που δίνουν να πίνουν στους Κρητικούς απο πηγάδια που είναι δίπλα σε χωματερές και που μπορεί να προκαλεί ακόμη και αμνησία. Κανένας δεν ελέγχει την τοξικότητά τους. Κανένας δεν ενδιαφέρεται με σοβαρότητα να λύσει θέματα. Όλα αφήνονται στο Θεό ή για αργότερα.

Στη φωτογραφία βλέπετε μια συσκευή αφαλάτωσης νερού για μεγάλη κατανάλωση απο πατέντα του 1973. Αποτελείται απο μια πηγή μικροκυμάτων που ζεσταίνει ένα σωλήνα που έχει την ικανότητα να απορροφάει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μέσα απο τον οποίο διαρρέει συνεχώς νερό, το οποίο έτσι θερμαίνεται και γίνεται ατμός. Ο ατμός οδηγείται σε ένα αποστατήρα, στη κορυφή του οποίου αρχίζει να υγροποιείται το καθαρό απο οργανικές ενώσεις και όχι μόνο πόσιμο πλέον νερό και να οδηγείται σε ένα συλλεκτήρα.

Πρόκειται για μια ιδέα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέ αλλους τρόπους οδηγώντας σε καινοτομιές ακόμη και σήμερα. Mόνο που τα λαμόγια θέλουν να αγοράζουν απο την ΕΕ ακόμη και τις πινέζες και τα σπίρτα για να τρώνε μίζες απο τις συμφωνίες, κατά τη παράδοση. Kατά τα άλλα, τα Ελληνικά ΑΕΙ “συνεργάζονται” με το πανεπιστήμιο του Princeton…

Σε όλους είναι γνωστός ο φούρνος μικροκυμάτων μέσα στον οποίο προφανώς μπορεί να τοποθετηθεί ένας σωλήνας κατάλληλου σχήματος απο τον οποίο να περνάει συνεχώς νερό και να γίνεται ατμός που θα εξέρχεται απο αυτόν (δύο τρύπες, μια εισόδου 1 και μια εξόδου 2 στη πίσω του μεριά) και θα οδηγείται σε ένα αποστακτήρα σαν αυτό της φωτογραφίας ή κάτι άλλο.Σας μιλάω δηλαδή ακόμη και για οικιακή συσκευή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.