Ads Top

25% μείωση σε μισθούς και συντάξεις φέρνει ο τύπος του Κόφτη, που πρότεινε η κυβέρνηση. Δίδεται ο σωστός τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου βασικού μισθού.

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Α. ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΑΛΙ

Αδυνατούν λένε οι κυβερνητικοί να υπολογίσουν με το σωστό μαθηματικό τύπο τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα την ώρα που οι συζητήσεις με τους δανειστές προχωρούν και δείχνουν πρός διαφωνία. Ο μαθηματικός τύπος στη πραγματικότητα τους χρειάζεται, για να περάσουν στα γρήγορα απο τη Βουλή κάποιοι νέοι εφαρμοστικοί νόμοι που να μειώνουν τον ελάχιστο βασικό μισθό και εξ αυτού τις συντάξεις. Σαν αιτία ότι επι τόσους μήνες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πάρει σύνταξη, δεν εμφανίζεται ότι υπάχει επιλεκτική χρεοκοπία πάλι στο δημόσιο αλλά ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά τον ελάχιστο βασικό μισθό! Οίκοι αξιολόγησης και αντιπολίτευση σε πλήρη αρμονία ακολουθούν σιγή ιχθύος.

Η αλήθεια είναι ότι η EΛΣΤΑΤ έδινε πάντα στη Eurostat τη τιμή του ελάχιστου βασικού μισθού για την Ελλάδα (Minimum Νominal Wage) αλλά δεν έδινε τη τιμή του ελάχιστου πραγματικού μισθού (Minimum Real wage) που ελάμβανε υπόψη τον πληθωρισμό.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται τo Minimum Nominal Wage για διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. όπως ανακοινώνεται κάθε χρόνο απο τη Eurostat με δεδομένα απο την ΕΛΣΤΑΤ και στατιστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.


Παρατηρείστε,
  1. ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με μείωση μισθών καθότι είναι η πλέον αντιπαραγωγική και υπανάπτυκτη και η έχουσα τη μεγαλύτερη διαφθορά (failed state).
  2. ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στον υπολογισμό του μισθού και με τη Κύπρο (failed state επίσης). 
  3. Ο κ.Γιουνκέρ απέτυχε να ελέγξει καταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Αποδείχτηκε κοινός ψεύτης όταν έταζε στο πρόγραμμά του την φορολόγηση των εφοπλιστών. Φεύγοντας να πάρει και τον Έλληνα embedded γραμματέα του μαζί. Έχει και η Κομισιόν τον Τσίπρα της.
Είναι αναγκαίο να σας δώσω τον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου βασικού μισθού, όπως υπολογίζεται στις ΗΠΑ, γιατί στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε επίσημα απο τη κυβέρνηση είναι κάτι άγνωστο. Λογικό, αφού στην χώρα δεν φτειάχνεται ούτε πινέζα.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Ο ελάχιστος πραγματικός μισθός για την Ελλάδα είναι εύκολο να υπολογισθεί απο το τύπο 

Minimum Real Wage = (Minimum Old Wage * New CPI) / Old CPI


όπου CPI είναι ο Consumer Price Index (εμπορικός δείκτης τιμών), που εξαρτάται απο τον τοπικό πληθωρισμό. Πρόκειται για ένα λεπτό δουλειά στο Excel.

Στο διάγραμμα φαίνεται ο δείκτης CPI  για την Ελλάδα.

Στο διάγραμμα φαίνεται ο δείκτης Minimum Nominal Wage για την Ελλάδα.

Με αυτά τα δύο δεδομένα ακόμη και με το χέρι μπορείς να υπολογίσεις τη μεταβολή στον πραγματικό βασικό μισθό στην Ελλάδα. Τώρα, αυτή τη στιγμή.

Σημειώστε, ότι...
Σε ελεύθερες οικονομίες ο δείκτης του ελάχιστου πραγματικού μισθού προκύπτει εκ των υστέρων και απο δεδομένα. Δεν πρέπει να επιβάλλεται με συμφωνίες και αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη οικονομία απο πάρα πολλά χρόνια.

Γ. ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Ο ελάχιστος πραγματικός μισθός για την Ελλάδα είναι εύκολο να υπολογισθεί και με βάσει το τύπο 

Minimum Real Wage = (Minimum Old Wage * New CSI) / Old CSI


όπου CSI είναι ο Consumer Spending Index (δείκτης εμπορικής κατανάλωσης), που εξαρτάται απο τον τοπικό πληθωρισμό. Πρόκειται και εδώ, για ένα λεπτό δουλειά στο Excel.

Στο διάγραμμα φαίνεται ο δείκτης CSI ια την Ελλάδα. Διεθνώς όμως χρησιμοποιείται ο δείκτης CPI, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του προιόντα που έχουν διάρκεια χρήσης.
Η χρήση του δείκτη CSI τον οποίο θέλει να χρησιμοποήσει η κυβέρνηση θα επιφέρει μείωση κατά την εκτίμησή μου, γύρω στο 25% σε μισθούς και συντάξεις.
Αμφότεροι οι δείκτες, CPI και CSI, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικούς δείκτες φτώχειας.

Δ. MΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ IMF...

Παρατηρήθηκε εμπλοκή  σε τεχνικό επίπεδο  στα εργασιακά της κυβέρνησης με το IMF. Μια απο τις σημαντικές διαφωνίες, όπως ανακοινώθηκε, αφορούσε το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ και την κυβέρνηση να την εμφανίζει περί το 9%. Η διαφορά τους όπως βλέπετε είναι κοντά στην εκτίμησή μου και λίγο μεγαλύτερη. Είναι κάπου ανάμεσα στο 25% με 60%.

Κανένας δεν αντιμετωπίζει την ηλικία κανενός σαν φετίχ είτε είναι νέος είτε είναι γέρος αλλά η επιστημονική ασχετοσύνη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν έχει να κάνει με ηλικίες.

Δεν μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται στα εργασιακά απο κάποια που δεν γνωρίζει να υπολογίσει τον ελάχιστο βασικό μισθό ούτε απο έναν υπουργό στο οικονομίας, που δεν ξέρει τί είναι ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες και για παπατζήδες.

Ε. ΕΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙ
Αν στην Ελλάδα δεν είχαν έλθει απο έξω Μεσσίες σαν τον Υψηλάντη η χώρα θα είχε μείνει σε κατοχή για άλλα 400 χρόνια. Και το 1821 υπήρχαν εκείνοι που υπηρετούσαν τα συμφέροντα για να κάνουν περιουσίες και να βολεύονται σε θεσούλες.
Δοσίλογοι μαζεύονταν και τότε στα Μαντεία των Δελφών και στις Στοές παριστάνοντας τον "διανοούμενο". Η Ελληνική γλώσσα χάθηκε απο κάτι τέτοιους, όπως και η Ελληνική ταυτότητα.
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.