Ads Top

Μεγάλα οικόπεδα υδρογονανθράκων σε διεθνή ύδατα σημαίνει αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας αλλά όχι κέρδη. Η περικύκλωση της Τουρκίας συνεχίζεται...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Θα ξεκινήσω κάνοντας μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Τα κέρδη απο τα κοιτάσματα της εν δυνάμει Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ είναι άγνωστο πως θα διανέμονται, αφού αυτά είναι σε διεθνή ύδατα. Σε διεθνή ύδατα επικρατούν άλλοι κανονισμοί κατά το διεθνές δίκαιο (βλέπετε σχετικά εδώ). Αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά στα υπουργεία εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, όπως και στους δανειστές της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκτός αυτού όμως υπάρχει και ο παράγων "ασφάλεια" των εξορρύξεων.

Για να υπάρξει ασφάλεια απο κάθε κίνδυνο στις εξορρύξεις η προστασία των κοιτασμάτων είναι απαραίτητη. Έτσι, τη περιοχή (1) φαίνεται ότι θα την αναλάβουν οι Ελληνικές ΕΔ, τη περιοχή (2) οι Αμερικανοί που με διάφορες αιτιολογίες όπως π.χ. την ενίσχυση της Ρωσικής βάσης στη Ταρτούς, θα ενισχύσουν τη βάση της Σούδας και τη περιοχή (3) την οποία οι Ισραηλινοί θα ενισχύσουν με ειδικά πλοία απο τις ΗΠΑ και τη Γερμανία τον πολεμικό τους στόλο τα επόμενα δύο χρόνια.

Η προσέγγιση στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει επι Καραμανλή. Είναι γνωστό επίσης, ότι ο γυιός του κ. Αλογοσκούφη (και όχι μόνον) εργάζεται στη Goldman Sachs με την οποία ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να έχει καλές σχέσεις, όπως και με την Exxon Mobil. Ο ρόλος της Goldman-Sachs στην πορεία της Ελλάδας μέσα στο ευρώ υπήρξε καταλυτικός (βλέπετε εδώ). Η έντονη παρουσία της στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει ότι πολλά "ανοιχτά" ζητήματα στην ΕΕ θα κλείσουν.

Στους δύο χάρτες που ακολουθούν, παρατηρείστε πόσο πολύ μεταβάλλει την εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα (θέλει και αυτή οριοθέτηση) που ταυτίζονται σε επιφάνεια, μια οιασδήποτε φύσης "απουσία" του Καστελόριζου και ιδιαίτερα της Στρογγύλης (την οποία ο κ.Παναγιωτόπουλος του Kontra Channel όταν ήταν υπουργός επί ΝΔ ήθελε να τη μετατρέψει σε αρχαιολογικό χώρο για να μην έχει ΑΟΖ). Η Τουρκία με την "απουσία" αυτή αποκτάει πρόσβαση σε τεράστια κοιτάσματα που είναι στη περιοχή αυτή.


Στον χάρτη της κορυφής του άρθρου, μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης, ότι μέχρι στιγμής η περιοχή (4) παραμένει "ανεκμετάλλευτη". Για όλα όμως υπάρχει μια λύση...

Ως γνωστό, η Ελλάδα στερείται υλικοτεχνικών υποδομών (τάφαγαν τα λεφτά). Τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ακόμη και σε εξορρύξεις στο Αιγαίο δίνοντας ποσοστό των κερδών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί η Ελλάδα να κάνει εξορρύξεις, λόγω των ενεργειακών επιλογών που ακολουθεί.
Μια αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο δεν συμφέρει τους δανειστές
Ένας λόγος που δεν οριοθετείται η Ελληνική ΑΟΖ (ο όρος "προκήρυξη ΑΟΖ" διεθνώς δεν υπάρχει, είναι Ελληνικό εφεύρημα), είναι το γεγονός ότι η διέλευση αγωγών φυσικού αερίου (π.χ. του EastMed) απο διεθνή ύδατα είναι πιό εύκολο να γίνει, αφού δεν χρειάζονται ειδικές άδειες απο τα κράτη απο τις ΑΟΖ των οποίων περνάει. Δέστε το παράδειγμα της Ρωσίας που ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να περάσει ο Ρωσοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου πρός την Αλεξανδρούπολη. Το θέμα αυτό αφορά και την Ελλάδα και τη Κύπρο που δεν έχουν οριοθετήσει τις ΑΟΖ τους.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΞΟΡΡΥΞΗΣ - ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

Το τί γίνεται με τα συμβόλαια είναι άγνωστο. Αμφιβάλλω αν τελικά για την Ελλάδα και τη Κύπρο θα υπάρξουν κάποια κέρδη απο τις εξορρύξεις. Στη Βουλή κανένα κόμμα δεν κάνει επερώτηση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Μια παρέα είναι. Μια αποτυχημένη παρέα. Σε λίγο καιρό δεν θα κρατάνε ούτε τις προφάσεις...

Υπενθυμίζω ότι προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων της Ελλάδας είναι ο κ.Δημήτρης Ράικος αδελφός της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς κ.Ράικου που παραιτήθηκε (κατά σύμπτωση επι της παρουσίας της, καμμία λίστα δεν προχώρησε, κάτι που με βάζει σε υποψίες), σπρώχνοντας έτσι χρονικά πρός τα πίσω τις έρευνες για την Novartis και προμηθευτές των ΕΔ, κάτι που συνέβη μετά το ταξείδι Καμμένου στις ΗΠΑ, που μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δίνεις και παίρνεις...

Η ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ


Παρατηρώντας τον χάρτη των μαχών στη Συρία, για τις οποίες υπάρχει ελάχιστη δημοσιογραφική κάλυψη, βλέπει κανείς ότι τα δύο καντόνια των Κούρδων στη Συρία μπορεί να μην έχουν ενωθεί χάρις στην εμπλοκή της Τουρκίας (έλεγχος περιοχής 2) αλλά η Ρωσία ελέγχει τη δίοδο των αγωγών (έλεγχος της περιοχής 1) απο το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία πρός τη Τουρκία. Αυτός ήταν και ο ένας λόγος του πολέμου στη Συρία. Προ των μελλοντικών εξελίξεων και γενικότερων σχεδιασμών στη περιοχή, το ΝΑΤΟ λαμβάνει αργά και σταθερά θέσεις περιμετρικά της Τουρκίας και της Ρωσίας για να κινηθεί αναλόγως.
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο εκτός απο το σκοτάδι, που μερικές φορές μπορεί να είναι ισχυρότερο.
Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι, αν θα υπάρξει Κουρδιστάν και αν υπάρξει, ποιός θα το ελέγχει... Η παράδοση των F35 όμως στη Τουρκία, είναι αυτό που θα ρίξει τις μάσκες.  Εκεί θα φανεί πόσο μεγάλη είναι η "παρέα".
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.