Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Σχετικά με τις "περίφημες" δηλώσεις του ΠτΔ κ.Παυλόπουλου για τη κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα. Πολύς ντόρος για το τίποτα. Το κόλπο με τα εθνικά θέματα μυρίζει εξοπλιστικά.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί είναι μόνο για να δίνουν μηνύματα. Δεν μπορούν να φτειάξουν μόνοι τους ούτε φραπέ! Όσο πιο γρήγορα σας γίνει πεποίθηση τόσο καλύτερα.

Ας δούμε τις "φοβερές" δηλώσεις του ΠτΔ, κ.Προκόπη Παυλόπουλου στη Ρόδο για το θέμα της κυριαρχίας της Ελλάδας επι των Δωδεκανήσων. Ο κ.Παυλόπουλος διαφαίνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί βιβλιογραφικά απο το 1995 και μετά, αλλοιώς θα πρόσεχε περισσότερο τι έλεγε.

1. Eίπε:

H Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο και θεμελιώδες μέρος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. 

Όμως:

O κ.Γιουνκέρ είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κ.Μέρκελ ετοιμάζεται να αλλάξει τις συνθήκες της ΕΕ. Το Αγγλικό Δίκαιο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την επίλυση των διαφορών των δανειστών με την Ελλάδα, όπως υπεγράφη με τα μνημόνια, θέτει τη χώρα αυτόματα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεν νομίζετε ότι τη χώρα κάποτε πρέπει να τη κυβερνήσουν οι πλέον ευφυείς; Δεν βαρεθήκατε τη σαλαμούρα;

2. Είπε:

Το καθεστώς της τελικής παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος του 1947) μεταξύ των Συμμάχων, νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και της Ιταλίας. Ιδιαίτερη σημασία, εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου, έχουν οι διατάξεις του άρθρου 14 της ως άνω Συνθήκης, σύμφωνα με τις οποίες: 
  1. Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον ως και τας παρακειμένας νησίδας.  
  2. Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημέναι. 
Από τις διατάξεις αυτές, ερμηνευόμενες με βάση το σύνολο, όπως ήδη τόνισα, του διεθνούς δικαίου -άρα και με βάση τις γενικές αρχές που διέπουν την ερμηνεία του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου- συνάγονται και τα ακόλουθα ως προς το σημερινό καθεστώς των Δωδεκανήσων.

Όμως:

Ο Νόμος της Θάλασσας στο άρθρο 121 δίνει τον ορισμό των νησιών (νησίδες δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο νησιά και βράχοι). Αυτός ο ορισμός δεν ήταν ξεκάθαρος την εποχή που υπογράφηκε η Συνθήκη της Ειρήνης των Παρισίων. Κανείς την εποχή εκείνη δεν ξεχώριζε βράχο απο νησίδα και δεν ξέρουμε τι είδους γεωλογικοί μετασχηματισμοί προέκυψαν έκτοτε. Συνεπώς όλοι οι ισχυρισμοί του ΠτΔ είναι αβάσιμοι και ειδικά απο τη στιγμή που η Ελλάδα επικύρωσε το Νόμο της Θάλασσας το 1995 παραιτούμενη απο προηγούμενες συνθήκες, στα σημεία που ο νέος νόμος παρουσίαζε "νέες" ιδέες. Αυτό δεν κάνει ξεκάθαρο το καθεστώς των παρακειμένων νησίδων σήμερα αλλά και εκείνων που θα αποστρατικοποιηθούν!

Ποιός ήταν Πρωθυπουργός το 1995, που έκανε τη "γκάφα"; Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου και υπουργός Εξωτερικών o κ.Κάρολος Παπούλιας, που υπέγραψε το περίφημο μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε ήταν ο "Εθνάρχης" κ. Κων/ος Καραμανλής. Καταλάβατε; Αν όχι, μελετείστε το άρθρο αυτό εδώ. Θα στενοχωρεθείτε...

3. Είπε:

Τα περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, πρέπει να ερμηνεύεται και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης, έναντι της Τουρκίας, του δικαιώματος προληπτικής άμυνας («anticipatory self-defence»), ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθίατης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτης αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας εις βάρος της Χώρας μας.

Όμως;

Το ποιός είναι αμυνόμενος και ποιός επιτιθέμενος στη περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού προβλήματος θέλει πολύ συζήτηση. Τις βλακείες στη Κύπρο τις ξεκίνησε η Ελλάδα και μετά η Τουρκία παρενέβη, γιατί βρήκε ως εγγυήτρια δύναμη το κατάλληλο έδαφος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάτι "Αδελφοί" της Χούντας έστησαν το σκηνικό στη Κύπρο, αφού πρίν κράτησαν μια επταετία την Ελλάδα στο γύψο. Και τώρα όμως...

Το "casus belli" που εξέπεμψε η Τουρκική Βουλή όταν η Ελλάδα εξωθήθηκε απο τα αφεντικά της να πάει τα χωρικά της ύδατα απο τα 6 νμ στα 12 νμ, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη αστάθεια στην ασφάλεια της όπως την αντιλαμβάνεται η Τουρκία, υπάγεται σε υποκειμενική ερμηνεία.

Ο ΠτΔ με κατάλληλες επιλογές γεγονότων παράγει νομική άποψη. Είναι το λιγότερο αφελής. Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω.

ΑΝΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ 

Αν δεν καταλάβεις τον άλλο, ποτέ δεν θα βρεθεί λύση σε κανένα θέμα. Καλό είναι να ερωτώμαι για τα εθνικά θέματα, καθότι υπάρχει ευρεία διανοητική και επιστημονική δυσκαμψία που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μία εθνική τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.