Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Ο Έλληνας ακόμη ελπίζει στο ΧΘΕΣ που απέτυχε; Δεν βαρέθηκε να καμαρώνει το ΧΘΕΣ να κοιτάει τις απέναντι ταράτσες; Οι απολύσεις θα λέγονται "αλήθεια".

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

O Έλληνας έχοντας χάσει την αίσθηση κινδύνου και έχοντας λησμονήσει τα ιστορικά δεδομένα ακόμη ελπίζει στο ΧΘΕΣ που απέτυχε; Τότε είναι χαμένος απο χέρι.

Μετά απο χρόνια, φωτογραφίες σαν αυτή της κορυφής θα θυμίζουν την κατοχή και θα συμβολίζουν τη συνεργασία με τους κατοχικούς ηγέτες, όπως γινόταν τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Η συγκεκριμένη φωτογραφία μοιάζει με τη περίφημη φωτογραφία του Κώστα Μητσοτάκη με τους Γερμανούς επι κατοχής που είχε δημοσιεύσει η Αυριανή. Τα αρχέτυπα παράγουν πάντα αναδρομές.

Ζώντας σε μια χώρα που η διαπλοκή δεν σέβεται τίποτα, ούτε τα ιερά ούτε τα όσια, με ηγέτες αμφίβολης ποιότητας και αντίληψης των αξιών, με οργανωμένους ανθρώπους που κινούνται κατά της παράδοσης και της συνέχειας στην ιστορική αλήθεια, απόντες απο τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα διεθνή  δρώμενα, απλούς θεατές, ηθοποιούς και κακούς μεταφραστές των ξένων έργων, υπαλλήλους των ντόπιων και διεθνών συμφερόντων, ο Έλληνας πολίτης πρέπει να σκέφτεται πως το ΧΘΕΣ ποτέ δεν μπορεί να συναντήσει το ΑΥΡΙΟ, ούτε κάν να το δεί όσο και να κοιτάξει, άν δεν αποκοπεί ο λορός που τον τρέφει.

Η δημιουργία παραισθήσεων παράγει αλυσιδωτά προβλήματα ακόμη και σε αυτόν που τις επιβάλλει. Η παραγωγή λάθους χτυπάει και αυτόν που το παράγει, γιατί κόσμος (περιβάλλον) δεν είναι μόνο αυτό που μετράς αλλά και αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Και αυτό μέτρηση είναι.

Η σημερινή πραγματικότητα έχει αλλάξει τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο, κάνοντας τον κάτι αναλώσιμο ή στη καλύτερη περίπτωση ένα γρανάζι στο μηχανισμό της παγκοσμιοποίησης. Ο άνθρωπος αποπλανήθηκε απο την ανικανότητα του να παράγει τέλεια αποτελέσματα. Είναι θύμα της αποτυχίας του έργου του, κάτι που χρειαζόταν διόρθωση εκ των έσω.

Η διαρκής παρουσία ασυμμετρίας και εναλλαγής στις αρχές και στις εξουσίες, που στηρίζουν την κοινωνία όπως και η αδυναμία παραγωγής σοβαρού έργου, ενδυναμώνουν καθημερινά τις αιτίες που μπορεί να φέρουν το θάνατο στη παγκοσμιοποίηση και τους εκπροσώπους της. Μια φωτιά μπορεί να ανάψει παντού και να κάψει τα πάντα ανά πάσα στιγμή.

Στη χώρα μας το συμμετρικό διάγραμμα αρχών και εξουσιών παρουσιάζει φαινόμενα εξαιρετικής ανισορροπίας και μεγάλη αδράνεια, κάτι που σε επίπεδο πολιτικής θα παράγει αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας, σε επίπεδο οικονομίας θα οδηγεί τον δείκτη ανταγωνιστικότητας σε χαμηλότερες τιμές και σε επίπεδο αποφάσεων θα παράγει στρατηγικές χωρίς νόημα.

Ένας manager ας πούμε δεν μπορεί να μιλάει για περαιτέρω ανάγκη για ψηφιοποίηση της πληροφορίας στην Ελλάδα, όταν αυτή είναι ψεύτικη, υποτυπώδης καί άνευ ουσίας. Είναι σαν να ζητά ιατρικές δαπάνες και έξοδα περιπάτου για ένα σώμα χωρίς εγκέφαλο! Το αναφέρω ενδεικτικά για να σας επισημάνω την ανάγκη ενός άλλου τρόπου σκέψης, που να ταιριάζει στα δεδομένα και να μην  ακροβατεί.

Οι ακροβασίες στην Ελληνική πραγματικότητα, τα εύκολα συμπεράσματα και η χωρίς συστολή τάση εκδήλωσης αυτογνωσίας σε αντικατάσταση "αυτού" που λείπει είναι καθημερινή πραγματικότητα και μέτρο της αδυναμίας παραγωγής συνισταμένης άποψης, κάτι που δεν ευνοεί την ωρίμανση και την ένδυση κάθε σκέψης.

Το ΧΘΕΣ πλέον δεν εκφράζει τη συντήρηση και την επιστροφή στο καλύτερο που υπήρχε τα χρόνια που πέρασαν αλλά την αιτία της αποκαθήλωσης του απλού πολίτη απο τον ρόλο του στη κοινωνία. Αν το κόστος της αλλαγής ρόλου το πληρώσει μόνο ο πολίτης, τότε αυτό θα τον οδηγήσει σε διανοητικό θάνατο, κάτι που ήδη συμβαίνει στη χώρα μας.

Ο Έλληνας της εποχής των μνημονίων έχει γίνει ζώο. Υποφέρει τα πάντα χωρίς να αντιδράει σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Τραίνα με κλοπιμαία περνούν δίπλα του και δεν βλέπει τίποτα. Του μιλούν απο τα ΜΜΕ απατεώνες και αυτός το απολαμβάνει. Είναι σαν ένα πτώμα που δεν μπορεί να καεί!

Στη φύση υπάρχει ένας νόμος που δεν επιτρέπει σε ένα λάθος να ζεί για πάντα. Λάθος σημαίνει ατέλεια. Οι ατέλειες δεν έχουν διάρκεια ούτε κάλλος. Ελπίζω να με αντιλαμβάνεσθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.