Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Προκηρύξεις μεγάλων οικοπέδων υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο σε ανοιχτή θάλασσα σημαίνουν εγγυήσεις για SWAP δις ευρώ και φέρνουν τη συνεκμετάλλευση

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΑ SWAPS ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
Κανείς δεν έχει πεισθεί ότι η Κύπρος έχει βγεί από τα μνημόνια από τη στιγμή που το χρέος προς το ΑΕΠ της είναι 107.8%, κάτι που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το όριο του 60%, που της επιβάλλει (όπως και στην Ελλάδα) να βρίσκεται συνέχεια υπο συνεχή επιτήρηση. 
Η Κύπρος έχει μοιράσει και αυτή τεράστια δάνεια στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης και σε ποσοστό παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας.

Η επιλογή μορφής δανείων με swap, όπου ο δανειζόμενος θα προσφέρει εγγυημένα κέρδη κατά διαστήματα στο δανειστή από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αποτελεί μια λύση που όλοι οι ανεμιστήρες της πολιτικής σε Ελλάδα και Κύπρο, θα μπορούσαν να σκεφτούν. 

Μια εξασφάλιση των δανειστών προαπαιτεί α) τιτλοποίηση των κοιτασμάτων Ελλάδας και Κύπρου, κάτι που έχουν αναλάβει συγκεκριμένες εταιρείες σε συνεργαία με αυτές που έκαναν τις σεισμικές μετρήσεις και β) εξασφάλιση της ανενόχλητης εξόρρυξης με πολεμικά πλοία ή κάτι άλλο, δεδομένου ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν δικαιώματα στα μέρη που τα κοιτάσματα γίνονται οι εξορρύξεις, αφού η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ τους δεν είναι οριοθετημένη (αυτό είναι το παράθυρο από το οποίο θα μπεί η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο).

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ. ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΜΜΕ.

Η προκήρυξη μεγάλων οικοπέδων για έρευνα στις εν δυνάμει ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου (ανοιχτή θάλασσα) σκοπό έχει μεγάλα δάνεια και τίποτα λιγότερο. Εξαρχής αυτή η επιλογή ήταν ύποπτη. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, όπως π.χ. στα κοιτάσματα στο Ισραήλ, στη Κασπία (Αζερμπαϊτζάν), στα Βαλκάνια, στη Τουρκία, στην Αλβανία κλπ. Τα οικόπεδα είναι πάντα μικρά και σε θέσεις που ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα έχουν προηγουμένως οριοθετηθεί, για να μπορεί η χώρα που έχει τα δικαιώματα να επεμβαίνει και να επικαρπούται νομίμως.

Τα υπάρχοντα συμβόλαια εξόρρυξης είναι γενικώς άγνωστα ακόμη και σε βουλευτές της Ελλάδας και της Κύππρου.

Στη περίπτωση της Κύπρου επιπλέον είναι άγνωστο και το πως θα επιβαρυνθούν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα «χρέος» σε περίπτωση επανένωσης της νήσου, όπως και με τι τρόπο θα μοιράζονται τα όποια κέρδη με τους Ελληνοκύπριους από τις εξορρύξεις των κοιτασμάτων.

Το τελευταίο ερώτημα γίνεται δυσκολότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της οπότε κανένας δεν ξέρει τί ανήκει και σε ποιόν.

Η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά με την Ελλάδα για «άγνωστο» λόγο δεν τα κατάφερε. Αποτέλεσμα είναι τα κοιτάσματα και της Ελλάδας και της Κύπρου α) να είναι μέσα σε διεθνή ύδατα σε ανοιχτή θάλασσα χωρίς να είναι μέσα σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα και β) να είναι εκμεταλλεύσιμα μόνο όσα κοιτάσματα είναι πάνω στα σύνορα με χώρες με τις οποίες υπάρχει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Ούτε αυτό όμως δεν νομιμοποιεί πλήρως τα κέρδη και τις απαιτήσεις των δύο χωρών από εξορρύξεις, γιατί εξαρτάται απο το μέγεθος του κάθε κοιτάσματος.

Στο χάρτη βλέπετε, το πως συνορεύουν οι εν δυνάμει κοινές ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδες χωρών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασας. Με πορτοκαλί χρώμα σας σημείωσα τη περιοχή που αντιστοιχεί στη «Βόρεια Κύπρο». 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑ. ΜΕΤΑ "ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ..."

Σε διεθνή ύδατα (ανοιχτή θάλασσα) για να γίνουν εξορρύξεις απαιτείται άδεια από ειδικό γραφείο του ΟΗΕ, κάτι που δεν έχει γίνει.

Ελλάδα και Κύπρος μιλούν παντού για διεθνές δίκαιο χωρίς να το εφαρμόζουν! Κανένα ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας δεν πρόσεξε τις συμβάσεις; Τις ΑΟΖ μεταξύ τους οι καραγκιόζες, γιατί δεν τις οριοθετούν; 

Ότι κάνουν Ελλάδα και Κύπρος είναι τρελλά και παράνομα. Αυτό επιτρέπει στη Τουρκία να ζητάει και να κάνει με τη σειρά της ότι πιστεύει δικαιότερο. Τα λάθη αυτά τα έχουν ξανακάνει και πληρώθηκαν.

Στο χάρτη φαίνεται πώς η Τουρκία και η «Βόρεια Κύπρος» καθόρισαν τα όρια ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες τους. Ο κανόνας της μέσης γραμμής δεν ακολουθείται σε οποιαδήποτε εκδοχή του. Πώς όμως να "πείς" μια άποψη όταν απο πίσω η βλακεία χτίζει παλάτια και η μάσα κάνει τα γουρούνια να σκάνε.

Στο χάρτη, παρατηρείστε πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται την εφαρμογή της μέσης γραμμής και του διεθνούς δικαίου στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της.

Η διεκδίκηση από ένα κράτος ή ένα άλλο μια περιοχής δεν αφορά την μαθηματική εφαρμογή της αρχής της μέσης γραμμής αλλά τα θέματα ιδιοκτησίας νησιών. Τα μαθηματικά δεν λένε ψέμματα. 

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο αλγόριθμο η Τουρκία επιθυμεί τη συγκεκριμένη έκταση.

Στο χάρτη μου με μετρήσεις MAD (περισσότερα εδώ) βλέπετε, "πού" υπάρχουν με μεγάλη πιθανότητα περιοχές με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Παρότι ο χάρτης αυτός έχει επαληθευτεί επανηλειμμένα και είναι εμφανώς πληρέστερος από το χάρτη του Γαλλικού Ινστιτούτου ή του ΙΓΜΕ δεν έχει αναπαραχθεί από κανένα Ελληνικό ΜΜΕ της σκαρταδούρας. Δεν τον βλέπω όμως να διαδίδεται στο διαδίκτυο έστω και σαν χάρτης. Αυτό σημαίνει Μαφία και διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

ΠΩΣ ΝΑ "ΜΙΛΗΣΕΙ" ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ;

Αν ο κ.Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν έχει απέναντί του ένα τέτοιο σύστημα διαφθοράς, όπως αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα τότε έχει δικαίωμα να ξεχάσει τους κανόνες καλής γειτονίας και συμπεριφοράς, γιατί στο τέλος θα τον καρπαζώσουν και θα γελάνε.

Οι Τουρκοκύπριοι φανερά αδικούνται στο θέμα "διαχείριση" των κοιτασμάτων και αν η Τουρκία σαν εγγυήτρια χώρα δεν τους προστατεύσει, τότε ποιος θα το κάνει; Η Ελλάδα των απατεώνων;

Κάποιοι Έλληνες και κάποιοι Κύπριοι, όχι οι λαοί, θέλουν να επωφεληθούν και να φάνε τα κοιτάσματα με τις εταιρείες. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες. 

Οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν με ποιούς συνομιλούν γενικώς απο την Ελλάδα για να μη γίνουν στο τέλος "νούμερο". Το να στηρίζει κανείς το διεθνές δίκαιο δεν αφορά διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.