Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Τα "αγαθά" του ΕΣΠΑ, του IMF και των μνημονίων

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Πολύ αναφορά γίνεται κάθε τόσο απο κυβερνητικά στελέχη, με την ανοχή των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ΜΜΕ του καρτέλ των εφοπλιστών, για την απορρόφηση που υπάρχει στο ΕΣΠΑ και τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα δώσω λίγο φώς στο θέμα.


Στο παραπάνω διάγραμμα υπάρχουν δύο γραμμές, που δείχνουν τη μεταβολή του αριθμού των εργαζομένων στην Ελλάδα, η μερικής (μπλέ γραμμή Α) και η πλήρους απασχόλησης (Β). Με τη βοήθεια αυτών των δύο καμπυλών εξηγείται και η χαρά της σημερινής κυβέρνησης περί μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα.

Τα λεφτά απο το ΕΣΠΑ, και όχι μόνον, έχουν ανεβάσει την μερική απασχόληση η οποία αυξάνει γραμμικά απο την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη (2001) δείχνοντας την αύξηση της παραοικονομίας στη χώρα. Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιείται για κοινωνικά προγράμματα και για να τρώνε οι "αλληγλέγγυοι" με τις ΜΚΟ τους ή να αποκτούν επιδόματα οι μετανάστες. Το ΕΣΠΑ είναι για άλλο σκοπό. Είναι για την ανάπτυξη και όχι για ψηφοθηρία.

Η καμπύλη πλήρους απασχόλησης (μαύρη διακεκομμένη γραμμή Β) δείχνει μια μείωση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης απο την εποχή που πρωτομπήκαν τα μνημόνια (2010) κατά (4,2 εκ – 3,2 εκ), δηλαδή κατά ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας. Αν υποθέσουμε ότι κάθε εργαζόμενος δίνει φαγητό σε άλλους 2 και στον εαυτό του, τότε αυτή η καμπύλη μας δίνει ως αποτέλεσμα ότι αυτή τη στιγμή είναι στην πείνα πάνω απο 3 εκατομμύρια κόσμος και αυτοί οι μαλάκες στο υπουργείο οικονομίας θέλουν να επιβάλουν και άλλα μέτρα. Είναι αίσχος.

ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΣΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΛΟΚΑΚΙ

Όσο αυξάνεται η μερική απασχόληση, ο μισθός θα γίνεται μισός απο ότι είναι τώρα. Με το να μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και και να μετατρέπονται σε μερικής στα στατιστικά στοιχεία θα φαίνεται ότι μειώνεται η ανεργία ενώ οι μισθοί θα πάνε στα 200-300 ευρώ το μήνα.

Είναι  η στιγμή που χρειάζεται η παραοικονομία και η μαύρη εργασία. Μπαίνει εμπρός το μπλοκάκι… και με ποιές συμβάσεις;
Tο IMF έκανε μεγάλο κακό στην Ελλάδα. Οι ιδιώτες δανειστές του χρωστούν πάρα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.