Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Το κόλπο με τα CDS ξαναπαίχτηκε. Κάθε φορά νέο Grexit…

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Στις 20/5/2011 σε αυτό εδώ το ιστολόγιο είχε αναρτηθεί ένα σημαντικό άρθρο μου στο οποίο αναφερόμουν στην πρόκληση κινητικότητας στην διεθνή αγορά των Ελληνικών CDS λόγω μοχλεύσεων που επροκαλούντο απο δηλώσεις πολιτικών στελεχών της τότε κυβέρνησης ΓΑΠ στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα. Φαίνεται ότι με αυτού του είδους τις μοχλεύσεις ασχολήθηκε και το IMF.

Στη φωτογραφία αριστερά είναι η δική μου ανάλυση που δείχνει πότε κατά τη γνώμη μου είχαν γίνει κακές δηλώσεις (σημεία με βόμβες) απο τη τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε εισάγει και στο χρηματιστήριο το περίφημο T+3, που πολλαπλασίαζε την ισχύ των μοχλεύσεων. Αυτό επι Στουρνάρα στην ΤτΕ είναι (αν δεν κάνω λάθος) T+5...! Το τραγικό είναι πώς αυτοί που κατηγόρησαν τον ΓΑΠ τότε για να γίνουν κυβέρνηση τώρα έκαναν το ίδιο και η χώρα είναι στην ίδια κατάσταση.

Αριστερά είναι μια αντίστοιχη φωτογραφία απο μια συζήτηση που κάνει το IMF στη τελευταία του αναφορά (Φεβρ. 2017) όχι μόνο για τότε που έγινε η πρώτη άνοδος και πτώση των spreads (περιοχή 1) αλλά και για τη δεύτερη (περιοχή 2),  επι κυβέρνησης Τσίπρα του κοινωφελούς.

Μέσα στις δύο αυτές περιόδους οι διάφορες συζητήσεις γα Grexits έδιναν και έπαιρναν και οδηγούσαν πάντοτε σε άνοδο των spreads, που δεν άφηναν περιθώρια για να βγεί η χώρα στις αγορές και να βρεί φτηνά επιτόκια. Τα επιτόκια πάντα έπεφταν μετά την επιβολή μνημονίων. Η αύξηση της διάρκειας των συζητήσεων για μια αξιολόγηση ή ένα νέο μνημόνιο ανέβαζαν τα spreads των ομολόγων και επομένως και τα σντίστοιχα CDS.

Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό παιγνίδι κέρδους απο τις αγορές αν είχαν δικούς τους παίχτες στην κάθε Ελληνική κυβέρνηση ή και μέσα στο eurogroup, που θα προκαλούσαν τη στιγμή που έπρεπε διεθνή πανικό με τις κακές δηλώσεις τους.

Τη γραμμή (3) την πρόσθεσα για να σας δείξω ότι αναμένεται και μια τρίτη περίοδος ανόδου και καθόδου των CDS  μικρού ύψους ή ένα Grtexit.

Παρατηρείστε ότι η κόκκινη περιοχή (Β) στο δεύτερο κάτω σχήμα του IMF είναι μεγαλύτερη απο την κόκκινη περιοχή (Α) σε χρονική διάρκεια. Οι κόκκινες περιοχές σημαίνουν αρνητικές δημόσιες συζητήσεις για bailout σε μετόχους τραπεζών, σε καταθέσεις, συζητήσεις για grexits, χρεωκοπία, κακές ειδήσεις κλπ. Αυτές προκαλούν μια ταραχή στους μικρούς κυρίως παίχτες των αγορών, που δεν έχουν άμεση πληροφόρηση και εκτινάζουν τα spreads και επομένως και τα CDS των Ελληνικών ομολόγων.

Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή το Grexit θα γίνει πραγματικό και θα οφείλεται στο ότι το χρέος το 2009 δεν κουρεύτηκε στο 50% απο το IMF, με τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων (με την αρχαία Ελληνική έννοια). Συνεπώς, ότι δάνεια πήρε η Ελλάδα απο τότε ήταν κατά της οικονομίας της, είτε επειδή δεν υπελογίσθη ο κορεσμός των δυνατοτήτων της είτε επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προχωρούσαν λόγω του ντόπιου κατεστημένου του LNG είτε επειδή δεν μπορούσε η χώρα να παράγει με κυριότερο το τελευταίο, κάτι που θέτει νομικούς και οικονομολόγους σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ρόλο μελλοντικά στην ανάπτυξη της, όπως ισχύει σε εφαρμοσμένες οικονομίες και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό άμεσα. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι οριακά και θα μείνουν οριακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.