Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η αλήθεια για τον Ελληνικό χρυσό επί Σημίτη και Καραμανλή

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέληimage

Με αφορμή ένα θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ σχετικά με το χρυσό που πουλήθηκε επι Κώστα Σημίτη το 2001 έκανα διάφορες αναλύσεις, τις οποίες σας παραθέτω.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Στο διάγραμμα της Fig.1 φαίνεται η μεταβολή των διαθεσίμων χρυσού απο το 2000 ως σήμερα σύμφωνα με το έγκυρο World Gold Council. Για σύγκριση φαίνεται και το διάγραμμα μεταβολής της αξίας του χρυσού σε δολάρια.
  1. Απλοί χρηματοοικονομικοί κανόνες (κόκκινες γραμμές 1 και 2) δείχνουν ότι ήταν "λάθος" επιλογή η πώληση χρυσού (περιοχή Α) απο τη κυβέρνηση Σημίτη. Κανείς δεν πουλάει χρυσό, όταν αναμένεται η τιμή του να ανέβει.
  2. Σε αντίθεση με όσα λέει η ΤτΕ και άλλα ανενημέρωτα ΜΜΕ φαίνεται ότι η κυβέρνηση Σημίτη πώλησε 133-106 = 27 τόνους χρυσού, αξίας τότε 32150 x 27 tonnes x 350 USD = 303 εκ δολάρια, σημερινής αξίας 32150 x 27 tonnes x 1250 USD = 1,1 δις δολάρια. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε κέρδος απο τα ομόλογα που αγοράστηκαν τότε απο την ΤτΕ, όπως η σημερινή της διοίκηση ισχυρίζεται, τότε για τόκο 3% το χρόνο μέχρι σήμερα (κάτι πολύ αμφισβητήσιμο), το κέρδος θα ήταν 3% x 15 χρόνια = 45% κέρδος επι των 303 εκ. δολαρίων ή 136 εκ. δολάρια. Η Ελλάδα έχασε απο την τότε επιλογή της ΤτΕ 1100-136 = 964 εκ δολάρια, περίπου 1 δις ευρώ. Απεδείχθη και δεν θέλω αντιρρήσεις.
  3. Η κυβέρνηση Καραμανλή αγόρασε 7 τόνους χρυσό σημερινής αξίας 32150 x 7 tonnes x 1250 USD = 281 εκ δολάρια, πολύ λίγο για να διορθώσει το σφάλμα Σημίτη και τον αγόρασε όταν αυτός ήταν ακριβός! Έτσι γίνονται αυτά στην Ελλάδα...  32150 x 7 tonnes x 620 USD = 139 εκ δολάρια, κάνοντας το τελικό κέρδος για την Ελλάδα 281-139 = 142 εκ δολάρια.
  4. Νομίζω ότι τα διάφορα ΜΜΕ που στηρίζουν τον κ.Καραμανλή πάσχουν απο άννοια και αμνησία. Επι της εποχής του τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο έπιασε το μεγαλύτερο ρεκόρ όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου και το χρέος της Ελλάδας ανέβηκε στον ουρανό. Και μόνο το γεγονός ότι έγινε λαγός απο τότε που παρέδωσε την κυβέρνηση λέει πολλά.
  5. Η Ελλάδα έχει αυτή τη σιγμή κάπου (μπορεί και σαν ενέχυρο έναντι των δανείων της) 113 τόνους χρυσό (αυτά για τα διαθέσιμα στα οποία αναφέρεται η ΤτΕ είναι κάτι ξεκάρφωτο, κάτι σαν μαύρη τρύπα αγνώστου βάθους) σημερινής αξίας  32150 x 113 tonnes x 1250 USD = 4,5 δισ δολάρια.
ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΧΡΥΣΟΥ, ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ


Στη Fig.3 φαίνεται η μεταβολή της τιμής του ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ.
  1. "Την Ελλάδα την ενδιαφέρει η αξία του χρυσού της σε δολάρια και όχι σε ευρώ", λέει η ΤτΕ. Αυτό είναι λάθος γιατί τα δάνεια της είναι και σε ευρώ και σε δολάρια.
  2. Σύγκριση της Fig.3 και της Fig.1  δείχνει ότι η κίνηση ευρώ και δολαρίου μετά την εποχή των μνημονίων (γραμμή Μ) κάνει τα δάνεια της Ελλάδας αν αποπληρωθούν σε χρυσό πολύ ακριβότερα μέσα στην Ευρωζώνη και ίδιας αξίας αν αποπληρωθούν στις ΗΠΑ (IMF). Γιατί λένε να αποπληρώσουν τώρα το IMF;
  3. Αν η Ελλάδα θέλει να έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στη δραχμή, θα πρέπει να μη ξεπουλήσει τον χρυσό της, να τον φέρει ολόκληρο πίσω και κυρίως να μη ξεπουλήσει στο υπερΤαμείο, γιατί τότε η νέα δραχμή θα είναι φτηνό χαρτί υγείας. Ακόμη και τα ΕΛΠΕ σήμερα είναι κατά 50% περίπου στον "πόνο". Κανείς δεν ξέρει τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.