Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ανομοιογενείς κοινωνίες θα φέρουν με αργές κινήσεις τη διάσπαση της ΕΕ

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας μιας χώρας περιγράφει την ανάπτυξη της. Ο δείκτης αύξησης του GDP (ΑΕΠ) όχι πάντα.

Στο διάγραμμα φαίνεται η υστέρηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς (κόκκινη συνεχής γραμμή) σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες οικονομικά χώρες (μπλέ διακεκομμένη γραμμή), ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες της ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι αδύνατο να πιάσουν το μέσο όρο στις διάφορες δραστηριότητες, που περιγράφονται στο σχήμα. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα που εμποδίζει την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Η Ελλάδα  τα λεφτά των υποδομών τα έκανε πλοία στη Κίνα για τους εφοπλιστές, κόκκινα δάνεια και μισθούς κολλητών εσωτερικού και εξωτερικού.

ΑΝΟΜΟΙOΓΕΝΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΟΜΟΝΟΗΣΟΥΝ

Οι διαφορετικές κοινωνικές δομές και η διάταξη των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που δρούν σε κάθε χώρα, όπως και η λειτουργία της δικαιοσύνης τους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη.

Η διαφορά ανταγωνιστικότητας είναι και αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα πέραν των θεμελιωδών μεγεθών. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ σύγκλιση και κοινή ανάπτυξη με τους ίδιους ρυθμούς και στόχους.

Η πολλαπλότητα δράσεων, αποτελεσμάτων και προβλημάτων σε κάθε στοχευμένη δραστηριότητα είναι ο λόγος που εμποδίζει τα κράτη της ευρωζώνης να έλθουν σε σύγκλιση.

Είναι πολύ αστείο να μιλάει κανείς για ενοποίηση της ΕΕ και διατήρηση του ευρώ με τα παραπάων δεδομένα. Λύσεις υπάρχουν άλλα όχι με τους υπάρχοντες προκαθημένους στα κράτη της ΕΕ και χωρίς την ύπαρξη θέλησης στο βαθμό που χρειάζεται.

Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν. Είναι ένα φάρμακο που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε οικονομίες στις οποίες η διαφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ μεγάλη.Το υπάρχον δυναμικό στην ευρωζώνη δεν είναι το πρέπον για να συγκρατήσει τις εξελίξεις.

Για να καταλάβετε την αστοχία όλων, θα σας πω το εξής. Διόρθωση δημοσιονομικών και μόνο ούτε σε μια χώρα δεν είναι αρκετή για να βελτιώσει τη μακροοικονομία της, πολύ περισσότερο όταν αυτό πρέπει να αποτελέσει κοινό τόπο επικοινωνίας μεταξύ όλων των κρατών στην ευρωζώνη.

Δεν λέω ότι είναι αδύνατο οι ανομοιογενείς κοινωνίες να ομονοήσουν, λέω ότι είναι δύσκολο. Χρειάζονται ειδικές τεχνικές επικοινωνίας και ειδικές τομές στα μακροοικονομικά τους, χρειάζονται νέοι κανόνες που να εφαρμόζονται. Δύσκολο αφού δεν υπάρχει ούτε ικανότητα ούτε θέληση ούτε υποδομές ενώ ο χρόνος είναι αδυσώπητος για όλους.

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Διαφορετικές ταχύτητες υπάρχουν μέσα στην ευρωζώνη όπως και διαφορετικές επιταχύνσεις. Μια ακόμη και λεκτική στήριξη ενός μοντέλου πολλών ταχυτήτων στην Ευρωζώνη (όπως αυτή που έκανε η κ.Μέρκελ) αναγιγνώσκεται ως ένα σχέδιο προμελετημένης διάσπασης της.

Το γεγονός ότι το ευρώ έκανε φτωχότερο το νότο της ευρωζώνης είναι φανερό, αφού το AΕΠ όλων των χωρών του νότου μειώθηκε.

Αν κανένας εξετάσει το τί αγόραζαν οι χώρες του νότου με το νόμισμά τους χωρίς να είναι στο ευρώ και το τι αγοράζουν τώρα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι έχουν γίνει φτωχότερες.

Η πρόσφατη άποψη της κ.Μέρκελ ότι "το ευρώ είναι προσαρμοσμένο στην οικονομία των χωρών του Νότου" είναι ένα παραπειστικό λάθος, που επιβάλει την ύπαρξη ενός δεύτερου κοινού νομίσματος σαν λύση (διάσπαση) ή άλλους κανόνες ενοποίησης (αλλαγές συνθηκών - μαλακό διαζύγιο). Η τεχνική Μπέκενμπάουερ εφαρμοζόμενη στη Γερμανική πολιτική δεν θα αποδίδει για πάντα ενώ οι επιλογές Ντράγκι υπήρξαν όλες λάθος για το Νότο και υπέρ της Γερμανικής οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.