Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

ΗΠΑ: TPP. Πρός επαναδιαπραγμάτευση απο μηδενική βάση

Του Καθηγητή Δρ.Γ.Ζουγανέλη

Η κυβέρνηση Trump δεν έχει σκοπό κατά τη γνώμη μου να οδηγήσει στην εμπορική απομόνωση στις ΗΠΑ. Πρωτογενείς πηγές έχει αλλά δεν θέλει να είναι ο χαζός της παρέας που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και τις ευθύνες χωρίς να κερδίζει.

Στο σχήμα αυτό διαφαίνεται ότι επιθυμεί περισσότερη συμμετοχή και κατά βάση δεν είναι μακρυά αυτού που είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος κ.Ομπάμα, ότι δηλαδή “χρειάζονται επενδύσεις αντί χρηματιστηριακά παιγνίδια”, επενδύσεις σημαίνει επιπλέον ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου σε διεθνές επίπεδο (για χρηματιστηριακά παιγνίδια έχει μείνει η ΕΕ με toolς την Ελλάδα και τη Βρεττανία, κάτι που θα μπεί σύντομα σε άλλη βάση).

Σε μια νέα διαπραγμάτευση, ο ισχυρότερος παίχτης μπορεί να βάζει τα πάντα σε μηδενική βάση. Αυτό κάνει ο κ.Trump. Αποχώρησε απο την TPP αλλά θα επιστρέψει με διακρατικές συμφωνίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μικρότερη ΕΕ.


Η Ιαπωνία επιθυμεί μια διαπραγμάτευση για ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ έχοντας ως πλεονέκτημα ότι είναι μια χώρα με το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ και σαν μειονέκτημα την έλλειψη πρωτογενών πηγών.

Στη περίπτωση αυτή, Ρωσία και Κίνα μπαίνουν μέσω Ιαπωνίας απο τα παράθυρο σαν έμμεσοι παίχτες σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεδομένου ότι έχουν πολλές πρωτογενείς και ενεργειακές πηγές, με τις οποίες μπορούν ή θα μπορούσαν να τροφοδοτούν την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ στη περίπτωση αυτή δεν θα έχουν άμεσο λόγο σε αυτή τη σχέση αλλά θα την ελέγξουν μέσω των κατοχυρωμένων αμυντικών συμφωνιών και συνθηκών που έχουν με την Ιαπωνία ή με την πίεση να γίνουν επενδύσεις απο την Ιαπωνία μέσα στις ΗΠΑ ή με απαιτήσεις στο ενεργειακό, στους εξοπλισμούς, στον πληθωρισμό και στη τιμή του γιέν.

Οι συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία δεν είναι δεσμευτικές αλλά αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από αυτές, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή της Ασίας με στόχο την αύξηση της πώλησης Αμερικανικών όπλων και της προσφοράς “προστασίας” στην περιοχή.

Κατά τη γνώμη μου, μια κίνηση προσέγγισης της Κίνας προς την Ιαπωνία στο θέμα των νησιών Σενκάκου, όπως και της Ρωσίας στα διαφιλονικούμενα νησιά στο βόρεια της Ιαπωνίας, θα άλλαζε την στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, θα την έκανε λιγότερο απαραίτητη. Αυτό σε συνδιασμό με τους δρόμους του μεταξιού θα ήταν χρυσός για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.