Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Επί Σημίτη και επί Καραμανλή δημιουργήθηκαν ελείμματα και κόκκινα δάνεια

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Στουρνάρας, Παπαδήμος, Αλογοσκούφης και άλλοι ήταν και αυτοί παρόντες…
Σε προηγούμενο άρθρο σας έδειξα την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μειώσει το έλειμμα που έχει στο εμπορικό της  ισοζύγιο με διάφορες χώρες με στόχο να αυξήσει την απασχόληση στο εσωτερικό της. Το έλειμμα δείχνει την έλλειψη παραγωγής και την έλλειψη εξαγωγών μιας χώρας. Για την Ελλάδα το έλειμμα που έχει μεταφράζεται - επειδή δεν έχει δικό της νόμισμα - σε “ακριβότερο” ευρώ, σε ανεργία, σε μικρότερη ανταγωνιστικότητα, σε δάνεια και σε οπισθοδρόμηση σε ανάπτυξη.

Στο διάγραμμα φαίνεται η εγκληματική αύξηση του ελείμματος επι της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και επι της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά με κρισιμότερη τη δεύτερη, αφού αυτή οδήγησε την οικονομία μας στο γκρεμό.

Η κυβέρνηση ΓΑΠ θα μπορούσε να είχε προωθήσει άλλες συμφωνίες αντί των μνημονίων που στοχεύουν μόνο μεταρρυθμίσεις μόνο στα δημοσιονομικά. H πρόταση του ΓΑΠ και των φίλων του τότε για δημιουργία ευρωομολόγων με εγγυήσεις κρατική περιουσία δεν πέρασε τότε, γιατί θα εξανάγκαζε τη Γερμανία να πληρώνει τα δάνεια των άλλων κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ΕΕ. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα ότι οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν υπερβολικά για να προστατευθεί το ντόπιο κατεστημένο της διαπλοκής με κέντρο την άνιση φορολόγηση.


Δεν ήταν όμως μόνο κακό η αύξηση του εμπορικού ελείμματος, που αντιστοιχούσε σε παραιτέρω αποδεκατισμό της Ελληνικής βιομηχανίας. Επί κυβέρνησης Σημίτη οι τράπεζες φορτώθηκαν 40 περίπου δις ευρώ κόκκινα δάνεια και επι Καραμανλή άλλα 60 περίπου δις ευρώ! Οι τράπεζες έχουν  τώρα περίπου 105 με 110 δις ευρώ κόκκινα δάνεια. Tα λεφτά των Ταμείων σε ομόλογα του EFSF δεν ξέρω αν ακόμη υπάρχουν ή αν χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ο ΕLA.

Όπως φαίνεται απο τα ανωτέρω διαγράμματα, απο το 2001 και μετά ξεκίνησε η υπερχρέωση της χώρας μας που σε συνδιασμό με το δημοσιονομικό σύμφωνο Παπαδήμου έφερε τα μνημόνια και την απεμπώληση του ορυκτού της πλούτου και των άλλων πρωτογενών της πηγών, όπως και τη πώληση κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και τη πώληση γής σε χαμηλές τιμές για να στηθεί αλα Λονδίνο μια φούσκα στο Real Estate.

Σημειώστε ότι την περίοδο που οι Καραμανλής και Σημίτης έδιναν τα κόκκινα δάνεια οι διεθνείς οίκοι “αξιολόγησης” δεν είχαν καμμία άποψη για την Ελληνική οικονομία. Τα spreads ήταν σχεδόν “ακίνητα” μέχρι την ώρα που εμφανίστηκε ο ΓΑΠ. Ούτε το πρώτο είναι τυχαίο ούτε το δεύτερο. Η παρουσία διεθνούς διαπλοκής είναι προφανέστατη. 


Προσωπικά δεν φημίζομαι για το IQ μου αλλά για τη μνήμη μου... άλλοι όχι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.