Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Σε ξένη ΑΟΖ επιτρέπονται στρατιωτικές ασκήσεις; Επιτρέπονται...

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Eίναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, του οποίου η απάντηση μπορεί να βασίζεται στο κατά πόσο:
 1. η οικονομία της χώρας που έχει την ΑΟΖ επηρρεάζεται απο γυμνάσια που γίνονται μέσα σε αυτή (αλιεία, έρευνα για ορυκτά, ενέργεια απο θάλασσα κλπ)
 2. και σε τί βαθμό επιβαρύνεται και διαμορφώνεται η ελεύθερη ναυσιπλοία μέσα στην ΑΟΖ καθότι η χρήση όπλων και εκρητικών δεν σημαίνει ελεύθερη ναυσιπλοία.
 3. επηρρεάζεται η ασφάλεια έξω ή πάω απο τη περιοχή της ΑΟΖ που γίνονται οι ασκήσεις
  Ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα οι στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ μέσα στη Κινεζική ΑΟΖ και στις οποίες η Κίνα αντιδρά. Η Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Μαλαισία και το Πακιστάν δεν έπιθυμούν στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στις ΑΟΖ τους.

  Είναι γεγονός ότι ο Νόμος της Θάλασσας δεν ξεκαθαρίζει με σαφήνεια το αν επιτρέπονται στρατιωτικές ασκήσεις άλλου κράτος μέσα στην ΑΟΖ άλλου κράτους. Δίνει πολλά όπλα όμως για να τις εμποδίσει π.χ. με τη δημιουγία τεχνητών νησιών, τη δημιουργία ζωνών προστασίας θαλασσίων ειδών, την ενοικίαση περιοχών για αλιευτική εκμετάλλευση ή έρευνα και πολλά πολλά άλλα.

  Στην Ελλάδα γύρω απο αυτά τα θέματα, το υπουργείο εξωτερικών δεν προσφέρει καμμία διαφώτιση για να υπάρχει το γνωστό παιγνίδι της επικοινωνίας με τίτλο "Στ'άρματα, στ'άρματα, οι Τούρκοι μας παίρνουν την ΑΟΖ μας". Ποιά ΑΟΖ; Για διεθνή ύδατα μιλάμε, για διεθνή ύδατα που δεν ανήκουν σε κανένα, γιατί είναι σε ανοιχτή θάλασσα! Απατεώνες.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ====================================
  >>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
  ====================================
  Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.