Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Αγροτικές καλλιέργειες: Επιχείρηση τεχνητός ήλιος. Έρχεται το τέλος των παλαιού τύπου θερμοκηπίων.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Φαίνεται ότι τα πλαστικά απο τα θερμοκήπια θα πάψουν σιγά - σιγά να είναι ελκυστικά για τους αγρότες ενώ η χρήση της γής θα περιοριστεί ή θα χρησιμοποιηθεί για ειδικά επιλεγμένες καλλιέργειες.

Επιστήμονες διεπίστωσαν απο χρόνια ότι το φώς του ήλιου που χρειάζεται για την ανάπτυξη φυτών μπορεί να αντικατασταθεί απο ένα συνδιασμό LEDS


Aυτό επιτρέπει
  1. την ανάπτυξη φυτών σε κλειστούς χώρους χωρίς ήλιο  (ακόμη και στη θάλασσα)
  2. τη χρήση ΑΠΕ για περισσότερο μειωμένο κόστος παραγωγής
  3. αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προιόντων
  4. καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των αγροτικών προιόντων
  5. έλεγχο των εισαγωγών των αγροτικών προιόντων
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Αν π.χ. ένα φυτό είναι κόκκινο, πρακτικά σημαίνει ότι το κόκκινο LED δεν χρειάζεται, αφού το χρώμα αυτό το ανακλάει. Για ένα τέτοιο φυτό ένας συνδιασμός μπλέ και πράσινου LED (με ισχύ πχ. 40-80%) θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα πειραματισμού.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα χρήσιμο χάρτη που δείχνει τα μέρη της Ελλάδας τα οποία ενδείκνυνται για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Μια μειωμένη τιμή της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου απο ΑΠΕ θα βοηθούσε πολύ α) στη καλλιέργεια με LEDS β) στη δημιουργία μιας νέας μοντέρνας αγροτικής τάξης και γ) στο περιορισμό της καταστροφής ή της καταπάτησης των δασών για καλλιέργεια.

Εννοείται ότι διαφωνώ με τη πολιτική τιμολόγησης των ΑΠΕ και με τη παράδοση του δικτύου του νερού και του δικτύου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, γιατί έτσι θα ελέγχεται η παραγωγή της χώρας σε συναφή projects.

Στην Ελλάδα η μειοδοσία είναι τρόπος ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.