Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Δεν έχει η Ελλάδα μόνο υδρογονάνθρακες, όλος ο πλανήτης έχει!

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Σε συνέντευξη που είχα δώσει το 2013 είχα ρωτηθεί για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχει η Ελλάδα. Δεν ρωτήθηκα για τα κοιτάσματα που υπάρχουν στον πλανήτη και πού αυτά ευρίσκονται. Σήμερα θα απαντήσω σε αυτό.


Όλος ο πλανήτης έχει κοιτάσματα. Αυτά τα βλέπετε με κόκκινο χρώμα στο παραπάνω χάρτη μετρήσεων ΜΑD απο αεροσκάφος.

Ερωτήματα: 
  1. Γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να αγοράζουν επι τόσα χρόνια απο τον ΟΠΕΚ; 
  2. Γιατί όλος ο πλανήτης αγόραζε και πρέπει ακόμη να συνεχίσει να αγοράζει απο τον ΟΠΕΚ; Έχει χαμηλές τιμές; 
  3. Γιατί η ΕΕ εισάγει σε τριπλάσια τιμή απο την αξία του το φυσικό αέριο στην επικράτειά της; 
  4. Γιατί πολλά μάτια είναι τόσο ερμητικά κλειστά; 
Στη συνέχεια θα σας δείξω πιο συγκεκριμένα, τί κοιτάσματα υπάρχουν στην ΕΕ. Τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η ανάλυσή μου προέρχεται απο πρόσφατες μετρήσεις Μαγνητικών Ανωμαλιών που έκαναν οι ΗΠΑ με αεροπλάνα (σαν αυτά των ηλεκτρονικών αντιμέτρων της Τουρκίας που αλωνίζουν το Αιγαίο). Όλοι οι χάρτες του άρθρου είναι του έτους 2014. Οι θέσεις των πιθανών κοιτασμάτων είναι με κόκκινο. 


Η ύπαρξη πολλών κοιτασμάτων σε όλη τη γή είναι κάτι γνωστό απο πολλές δεκαετίες. Στη πράξη τελικά το πιο σημαντικό δεν είναι να κάνεις κάπου εξόρυξη αλλά να μη βγάλει υδρογονάνθρακες ο ανταγωνιστής ή ο εχθρός σου!

Παρατηρείστε στον παραπάνω χάρτη, ότι μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τους λιγότερους υδρογονάνθρακες στην ΕΕ, οπότε η επιλογή των AΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας για αυτές τις χώρες είναι μονόδρομος. Δεν θα με ξαφνιάσει και ένα ενδιαφέρον της Γαλλίας για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η Πολωνία, η Ουκρανία και οι Νότιοι έχουν σημαντικά κοιτάσματα. 

Η γεωστρατηγική αυτής της “εικόνας”, σημαίνει ότι η στάση του ΟΠΕΚ σε σχέση με τη τιμή του πετρελαίου έχει μια δικαιολογία. Αυτό όμως δεν μπορεί να αλλάξει τη πορεία της παγκόσμιας έρευνας για υδρογονάνθρακες λόγω της αύξησης του λόγου (κόστος εξόρυξης/απόδοση επένδυσης). Οι επενδύσεις δεν αποδίδουν ποτέ άμεσα. Το ερώτημα είναι πού θα ξεκινήσουν πρώτα και πόσο γρήγορα θα αποδώσουν οι επενδύσεις. Είναι θέμα κοστολόγησης και πολιτικής της ενέργειας. 

Σημειώστε, ότι μιά πτώση της θερμοκρασίας απο την εξόρρυξη υδρογονανθράκων δεν αφορά τους υδρίτες που είναι συγκεντρωμένοι περισσότερο στους πόλους. Αυτό δικαιολογεί τις κινήσεις ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της Ρωσίας στις περιοχές αυτές.

Όλη η ΕΕ δεν διαθέτει σωστή πολιτική στην ενέργεια. Πολιτική της πλάκας έχει και αυτό το άρθρο εδώ, αυτό αποδεικνύει.

Όπως βλέπετε στους μικρότερους χάρτες, και η Αρκτική και η Ανταρκτική διαθέτουν πολλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Το σημερινό άρθρο είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάνει ορατές άγνωστες για τους "αμύητους" παραμέτρους.

Κάποια στιγμή είναι λογικό να υπάρξουν εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανταρκτική μέσω Αργεντινής και Νότιας Αφρικής, που είναι κοντύτερα. Δεν είναι τυχαίοι οι Ρωσικοί εναγκαλισμοί με αυτές τις χώρες. Ο πόλεμος των Φώκλαντ δεν έγινε τυχαία. 

Δεν είναι μόνο τα διαμάντια που υπάρχουν στη Νότια Αφρική. Υπάρχουν και άλλα τώρα πάνω στη πράσινη τσόχα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.