Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Αυξάνεται η σεισμικότητα περιοχών μετά απο έρευνες για υδρογονάνθρακες;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική και είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τον Ελληνικό πληθυσμό, τους περιβαλοντολόγους όπως και τη κυβέρνηση για τον τρόπο που θα γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία προκαλούνται με μεγάλες εκρήξεις τεχνητοί σεισμοί μεγέθους πολλών Richter προκειμένου να ερευνήσουν για υδρογονάθρακες στο υπέδαφος. Το reverse engineering δεν φαίνεται να απασχόλησε ποτέ σοβαρά τους Ελληνες σεισμολόγους. 

Ας δούμε και μια πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση σχετική με το θέμα της τεχνητής διέγερσης ρηγμάτων στο κορυφαίο περιοδικό Science. Η ανακοίνωση λέει κάτι που είναι ήδη γνωστό απο χρόνια, ότι δηλαδή η έγχυση αερίων ή υγρών  σε υπόγειους σχηματισμούς κατά την εξόρυξη π.χ. χρυσού, υδρογοναθράκων κλπ μπορεί να προκαλέσουν σεισμούς (βλέπετε και εδώ).


Η ανακοίνωση επίσης λέει, ότι η απόσυρση υγρών και αερίων απο το υπέδαφος π.χ  εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι ικανός λόγος για να προκληθούν σεισμοί.

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ

Η ενέργεια των πυροβόλων που έχουν τα πλοία που κάνουν τις σεισμικές έρευνες στις Ελληνικές θάλασσες θα μπορούσαν να διεγείρουν κάποια σεισμικά ρήγματα. Στη Κρήτη συνέχεια γίνονται σεισμοί τελευταία.

Δείτε και μια ανακοίνωση Τούρκων επιστημόνων του 2005 σχετική με το θέμα. Τη δράση των σεισμικών guns πρέπει κανείς να τη δεί αθροιστικά (dB ισχύος ενός σεισμού και dB ισχύος ενός seismic gun) και όχι υπο την έννοια ότι προκαλούν άμεσα σεισμούς.


Τα σεισμικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αναλύονται και να προκύψουν αναλύσεις για τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων όλου του Ελληνικού χώρου. Δεν υπάρχει καλύτερο σεισμικό πυροβόλο απο ένα σεισμό και σεισμοί στην Ελλάδα γίνονται συνέχεια.

Στην Ελλάδα όλα αυτά μάλλον  θα ακούγονται Κινέζικα... Ούτε πινέζα δεν κατασκευάζεται στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.