Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, έτοιμος για ξεπούλημα

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Στο χάρτη  του 2011 των Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη που ακολουθεί, φαίνονται οι περιοχές (όχι η ποσότητα) στις οποίες έχουν ανιχνευθεί ορυκτά ή υπάρχουν σοβαρές αναφορές ότι υπάρχουν  και δεν περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα π.χ υδρογονάθρακες στο Αιγαίο, στη Πάτρα, στο Καστελόριζο, στα βορειοανατολικά και στα Νότια της Κρήτης και στην περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας γενικότερα (βλέπετε νεότερο χάρτη μου των υδρογοναθράκων του 2013 εδώ). Και οι δύο χάρτες έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία. Είναι Εθνικής αξίας.imageΟι κατηγορίες στις οποίες μπορεί να διακριθεί ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι: 
 1. Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα: Α=Αταπουλγίτης, Β=Μπεντονίτης, C=Λευκά Ανθρακικά, D=Διατομίτης, F=Αστριοι, G=Γρανάτης, Gr=Γραφίτης, Gy=Γύψος, H=Ορυκτό Αλας, Hu=Χουντίτης, K=Καολίνης, Mg=Μαγνησίτης, O=Ολιβίνης, P=Φωσφορίτες, Pe=Περλίτης, Po=Ποζολάνη, Pu=Κίσσηρη, Q=Χαλαζίας, Si=Αμορφο πυρίτιο, T=Τάλκης, V=Βερμικουλίτης, Ζ=Ζεόλιθος.
 2. Μάρμαρα – Διακοσμητικά Πετρώματα: Μ=Λευκά ως έγχρωμα μάρμαρα, δολομίτες, τραβερτίνες, όνυχες, αλάβαστρο, ψαμμίτες, σχιστόλιθοι, ηφαιστειακά πετρώματα, ζεολιθοφόροι τόφοι
 3. Μεταλλεύματα: Ag=Αργυρος, Au=Χρυσός, Βx=Βωξίτης, Cu=Χαλκός, Cr=Χρώμιο, Mn=Μαγγάνιο, Fe=Σιδηροξείδια, Ni=Νικέλιο, Pb=Μόλυβδος, Py=Σιδηροπυρίτης, Zn=Ψευδάργυρος
 4. Ενεργειακές ορυκτές πρώτες ύλες: Co=Γαιάνθρακες, O-G=Πετρέλαιο-Φυσικό Αέριο, U=Ουράνιο κοίτασμα
Κατά την εκτίμηση των συγγραφέων που συνέταξαν τον χάρτη στη κορυφή του άρθρου, η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών πόρων της χώρας είναι περίπου 1,5 τρισεκ. € και είναι τετραπλάσια του συνολικού χρέους της (360 δισεκ. €).  Eτσι,
 1. προτείνουν καθετοποιημένες μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας, οι οποίες να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας,  που θα συμβάλλουν πολύ πιο σύντομα στην εξάλειψη του χρέους και επομένως στη ραγδαία ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
 2. επίσης, προτείνουν μια ουσιαστική συμβολή στη μείωση του δημόσιου χρέους με τη παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και πολλών άλλων «δανείων δυνάμεων», για πολλές δεκαετίες, με αντάλλαγμα την προείσπραξη μέρους των προσδοκώμενων εσόδων.
Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
  1. O κύκλος εκμετάλλευσης ορυκτών δεν σταματάει στη πρόταση (1). Αυτό όμως προυποθέτει την ύπαρξη υποδομών, εμπειρίας, τεχνολογικής αντίληψης και σοβαρής βιομηχανίας, που η χώρα δεν έχει με αποτέλεσμα να πουλάει φτηνά π.χ. το αλουμίνιο και να αγοράζει δέκα ή εκατό φορές πιο πάνω τα προιόντα του π.χ αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά κοκ.
  2. Η Ελλάδα όσο παράγει μόνο πρωτογενή προιόντα θα πτωχαίνει περισσότερο, διότι πάντα θα εισάγει προιόντα μεγαλύτερης αξίας από αυτά που εξάγει. Αυτό που μετράει δεν είναι το τελικό προιόν να είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει το ποσοστό που κατέχει το κάθε παραγόμενο προιόν στον κύκλο του κέρδους του φάσματος των προιόντων που παράγονται διεθνώς να είναι σημαντικό.
  3. H Eλλάδα χρειάζεται τη λύση τώρα (2013). Χρειάζεται τη παραγωγή τώρα. Άρα πρακτικά η πρώτη πρόταση εισάγει τη δεύτερη πρόταση, αφού αυτή εφαρμόζεται “άμεσα”. Η δεύτερη πρόταση αφορά τη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση με ομόλογα, παράγωγα κλπ του ορυκτού πλούτου της χώρας και προαπαιτεί καταγραφή του ορυκτού πλούτου, κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω έλλειψης στην Ελλάδα της σχετικής τεχνογνωσίας. Άλλο καταγραφή και άλλο εκτίμηση. Τέτοιες ιδέες είναι επικίνδυνες και σχετίζονται με τη μεταφορά του κρατικού management σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής, αφού μια συνεχής πτώχευση θα έφερνε μείωση της αξίας και των πρωτογενών πηγών της χώρας λόγω της αύξησης των αναγκών για επιβίωση του λαού.
  4. Mια απεμπώληση και δέσμευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας θα καθιστά πολύ δύσκολη μια επιστροφή της χώρας σε μια νέα δραχμή, αφού η Ελλάδα σαν κράτος θα είναι αφυδατωμένη και οι κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού θα θεωρούν το νόμισμά της κουρελόχαρτο.
   Θα μου πείτε “τι κάνουμε”; Υπάρχει λύση αλλά θέλει σχεδιασμό με βάση άλλη φιλοσοφία και άλλες αρχές. Χρειάζεται ένα πρωθυπουργό PLUS και όχι ένα Λαπά, εισαγόμενο ή όχι.


   ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ : Ωκεανογραφικά και έρευνα ορυκτών πετρωμάτων βυθού.imageΟρυχεία και ορυκτά δεν υπάρχουν μόνο στη στεριά της Ελλάδας αλλά και στο βυθό της θάλασσας, τα οποία ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί. Στη φωτογραφία βλέπετε μεγάλα αποθέματα κάποιων ορυκτών που έχουν ευρεθεί ήδη μέσα σε ωκεανούς! Υπο την έννοια αυτή, η αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη απο την εκτίμηση των 1.5 τρις ευρώ των Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη.

   Σημειώστε, ότι τα ορυκτά του βυθού ανιχνεύονται με τη βοήθεια των γνωστών ωκεανογραφικών πλοίων που είτε ως τουριστικά είτε ως ερευνητικά αρχαίων θησαυρών έχουν κατά καιρούς κατακλύσει τη χώρα. Μελέτες βιοποικιλότητας επίσης είναι κλασσικές περιπτώσεις που κρύβουν πίσω τους την χαρτογράφηση των πετρωμάτων του βυθού. Τα εργαστήρια ανάλυσης πετρωμάτων δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάνω στο πλοίο αφού τα δείγματα απο το βυθό μπορούν να διατηρηθούν και να μελετηθούν αργότερα σε εργαστήρια της ξηράς…

   Στη φωτογραφία φαίνεται ένα πλήρως οργανωμένο ωκεανογραφικό με δίχτυα που ακουμπάνε στο βυθό, κλωβούς, υποβρύχια και κάμερες, GPS που χρησιμοποιείται στη χαρτογράφηση κλπ, το οποίο κάνει συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων απο το βυθό της θάλασσας. Συνήθως το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα τέτοια πλοία τα αντιλαμβάνεται σαν “τουριστικά” και τα αφήνει ελεύθερα να κάνουν έρευνα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα κατέληξε θύμα των αγορών. Τα “tools και οι άνθρωποι” που κάποιοι του κόλπου της αφαίμαξης της χώρας λένε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα είναι προπολεμικής αντίληψης και γνώσης.

   Δεν υπάρχουν σχόλια:

   Δημοσίευση σχολίου

   ====================================
   >>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
   ====================================
   Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.