Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Ο Νόμος της Θάλασσας (1982). Αφορά την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, την αλιεία, τον ορυκτό πλούτο στη θάλασσα κλπ.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ημερομηνία Υπογραφής: 1 Δεκεµβρίου 1982, στο Montego Bay της lαµαϊκής. Τέθηκε σε εφαρµογή στις 16 Ιανουαρίου 1994.

Επικύρωση απο την Ελληνική Βουλή: 1995

Συμβαλλόμενα Μέρη: Μέχρι το Δεκέμβριο του 1984, 156 κράτη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και εξαιρουμένης της Τουρκίας

Σκοπός: Διευκρινίζει και επανακαθορίζει βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τί είναι νησί, τεχνητό νησί, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, συνορεύουσα ζώνη, περίκλειστα κράτη. Ασχολείται με τη ελεύθερη διέλευση των πλοίων και την εκμετάλλευση της αλιείας και του ορυκτού πλούτου της θάλασσας, όπως και τα της έρευνας σε αυτή ακόμη και στη ελεύθερη θάλασσα. Ασχολείται με την ασφαλή διέλευση πλοίων κάθε είδους, όπως και αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και πολλά άλλα.

Μεταξύ των άλλων o νόμος της θάλασσας, καθορίζει τα του Διεθνούς Βυθού. 

Ο Διεθνής Βυθός της θάλασσας περιλαµβάνει το βυθό και το έδαφος πέραν των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας (π.χ. πέραν της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξόρυξη µετάλλων, που προαπαιτεί σύµβαση µε τη Διεθνή Επιτροπή Βυθού, έναν οργανισµό που ιδρύθηκε για να διαχειρίζεται αυτό το θέµα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΧΑΡΤΗΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΟΖ ΜΕΤΑ ΤΑ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα εθνικά της ύδατα φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια απο τις ακτές, σε αντίθεση με αυτό που επιτρέπει ο Νόμος της Θάλασσας (12 ναυτικά μίλια). Η χώρα μας δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της.

Η Κύπρος έχει οριοθετήσει μόνο τα νότια σύνορα της ΑΟΖ της (με Αίγυπτο και Ισραήλ). Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να μιλάει για "οριοθέτηση" της ΑΟΖ της αλλά για "μερική οριοθέτηση". Στη περίπτωση αυτή και αυτή μετά τα 12 νμ έχει διεθνή ύδατα.
Σε διεθνή ύδατα κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειρισθεί ορυκτό πλούτο ή να απαγορεύσει σε άλλο να το κάνει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.
ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΥ

Γιά όσους θέλουν να διαβάσουν το νόμο στη πλήρη του μορφή, σας τον παραθέτω στα Αγγλικά. Link

Στα Ελληνικά, το πλήρες κείμενο του νόμου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.