Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Φωτορύπανση. Μιά ακόμη άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Μια ειδική περίπτωση ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης είναι η φωτορύπανση. Δημιουργείται απο τη διάδοση του φωτός σε περιοχές που δεν το χρειάζονται και δημιουργεί προβλήματα, όπως:
  1. Προβλήματα στο περιβάλλον (στη χλωρίδα και τη πανίδα, αφού το φώς επηρρεάζει τις βιολογικές λειτουργίες) 
  2. Προβλήματα υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς 
  3. Συνεισφορά στην υπερθέρμαση του περιβάλλοντος απο εκπομπή ακτινοβολίας IR απο τις λάμπες. 
  4. Επιβάρυνση στην οικονομία από άσκοπη χρήση ενέργειας 
  5. Εμπόδια στην ομαλή παρατήρηση του έναστρου ουρανού
Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επιλογή των κατάλληλων λαμπτήρων (κυρίως αυτών που φωτίζουν τους δρόμους) αλλά και ο κατάλληλος σχεδιασμός τους, που πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να φωτίζονται μόνο όσοι χώροι το έχουν ανάγκη και στο βαθμό που το χρειάζονται (περιοχή έντονου κίτρινου χρώματος στο σχήμα), δεδομένου ότι το φώς μπορεί να ανακλάται κατά ένα ποσοστό και στο δρόμο και στους τοίχους και στις επιφάνειες.

Στη φωτογραφία στα δεξιά σας, βλέπετε πως κατανέμεται η φωτορύπανση ή ισοδύναμα πως ξοδεύεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς λόγο στη περιοχή της Ελλάδας, απο κακοσχεδιασμένα φωτιστικά συστήματα ή λάθος τεχνολογικές επιλογές με αποτέλεσμα την εκπομπή φωτός προς τον ουρανό. Για τη σπατάλη αυτή μεγάλο πρόβλημα έχει η πολιτεία που δεν διαθέτει κατάλληλο σχεδιασμό και νόμους.

Φωτισμός δρόμων, φωτεισμός απο τα καταστήματα, φωτεινές επιγραφές, φωτεινά σήματα πάσης φύσης είναι οι κύριες εστίες της φωτορύπανσης. Φωτορύπανση μεγάλη σε σχέση με το πληθυσμό τους εκπέμπουν τα Ελληνικά τουριστικά νησιά που θέλοντας να διατηρήσουν το παραδοσιακό χρώμα του λευκού αυξάνουν την ανακλαστικότητα των περιοχών που φωτίζονται, διαχέοντας χωρίς λόγο τη λάμψη των φώτων προς τον ουρανό.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του φωτισμού των κτιρίων, οι μηχανικοί φωτισμού αλλά και οι νέες τεχνολογίες στις λάμπες φωτισμού που θα βγούν σε λίγο καιρό στην επιφάνεια μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα της φωτορύπανσης που επιβαρύνει και την οικονομία της χώρας.

Στη συνέχεια, ακολουθούν φωτογραφίες απο λάμπες που θα μπορούσαν να μειώσουν το πρόβλημα της φωτορύπανσης, όμως υστερούν σε σχεδιασμό, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ανάκλαση του φωτός πρός τον ουρανό απο τις προσπίπτουσες επιφάνειες, για την οποία σας μίλησα. Δεν είμαι σίγουρος και για κάποιες απο αυτές για το θέμα της παραγωγής θέρμανσης απο ακτινοβολία IR και αν αυτό είναι γραμμένο στις προδιαγραφές τους ή αποκρύπτεται εντέχνως.


Ο φωτισμός είναι και αυτός μια επιστήμη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν εννοείται στην εποχή μας ένα κατάστημα ή μια διαφήμιση ανοιχτού χώρου να παίρνει άδεια λειτουργίας απο τη πολιτεία χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως η φωτορύπανση που παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.